Regisztráció és bejelentkezés

Folyamatos desztilláló oszlop IoT alapú szabályozása

A digitális világ ma már a hétköznapok része. Ez azonban nem jelenti, hogy a digitalizáció folyamata megállt volna vagy lassult, sőt az igazi digitális korszakváltásnak még csak a küszöbén áll az emberiség és így az ipar. Ugyanis nem elegendő az eddig papír alapon vezetett analóg adatokat nullákká és egyesekké konvertálni. Varratmentes kapcsolatot kell tudni létrehozni az analóg módon tapasztalható környezetünk és a szoftverek kézzel nem fogható világa között. A digitalizációnál is többet jelent az Internet of Things (IoT) kifejezés. Ennek a megértéséhez azt kell érzékelni, hogy egyre több eszközt hálózatba kötnek. Kezdve az olyan lehetőségektől, mint a nyomtatók, bezárólag teljes vállalati információs rendszerekig. A hálózatra kötött egységek képesek egymással adatokat cserélni és ezeket az adatokat használni. Amikor ipari alkalmazásáról beszélnek, akkor az Ipar 4.0 kifejezést szokták használni. Ekkor már a szakemberek gyártásban gondolkodnak. A cél termékek rugalmasabb, energia-hatékonyabb és személyre szabottabb előállítása. Mindezek a rendelkezésre álló jól kipróbált és még aktív fejlesztés alatt álló technológiák és berendezések még hatékonyabb felhasználása előtt nyitja meg az utat, de felgyorsítja az eddig csak lassan fejlődő ágazatok és területek fejlődését is.

A fenti törekvéseket a költséghatékony mikrokontrollerek megjelenésének köszönhetően laboratóriumi környezetben is meg lehet valósítani.

Munkám során olyan folyamatos üzemű automata rektifikáló oszlopot fejlesztettem, amely megfelel a digitalizálással szemben támasztott kritériumoknak és nem csak az digitálisan gyűjti az eddig is feljegyzet adatokat. El van látva egy korszerű Human Machine Interface-szel (HMI) ami a mért adatokat ábrázolja is. Továbbá a HMI részeként a szabályozókörök jól láthatók és minden blokk által végzet számítás és feladat nyomon követhető. Az IoT szellemében az adatokat interneten keresztül feltöltésre kerülnek egy SQL szerverre, amely szervert a világhálón át egy, megfelelő jogosultsággal rendelkező számítógépről el lehet érni. Ekkor lehetőség van az adatokat tovább feldolgozni, elemezni és a szerveren keresztül az alkalmazott rendszerbe visszatölteni. Az Ipar 4.0 által támasztott követelményeknek megfelelően a HMI-n a szabályozó algoritmust (pl. PID, MPC) vagy a körök bármelyik elmét, akár a hardware-t is, gyorsan és tetszőlegesen lehet cserélni, így rugalmasan lehet az oszlopot felhasználni elválasztások végrehajtásához.

A fejlesztés során kipróbált megoldások egyéb laboratóriumi készülékek esetében is alkalmazhatók.

szerző

  • Enyedi Flórián Zoltán
    Vegyészmérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Tibor
    Adjunktus, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

helyezés

BME Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett