Regisztráció és bejelentkezés

Különböző elven működő őrlő berendezések összehasonlítása regranulálási kísérletekben

A gyógyszergyártás, ezen belül a gyógyszerkészítmények előállítása napjainkban is jelentős fejlődésen megy keresztül. A gyógyszerformálás fő célja, hogy a gyógyszeradagolást minél egyszerűbbé, biztonságosabbá, a betegek számára könnyen alkalmazhatóvá tegye. Mindezen feltételeknek a készítmények széles palettájáról a tabletta felel meg a legjobban, mely mára a leggyakoribb gyógyszerformává vált.

A tablettakészítmények előállításának legfontosabb lépései a következőek: granulálás, homogenizálás, tablettázás. A megfelelő tulajdonságokkal rendelkező granulátum előállítása kulcsfontosságú a további lépések problémamentes megvalósításához, a megfelelő kioldódás profil és így a végleges készítmény kívánt hatásának eléréséhez. Azonban ha a granulálással előállított granulátum paraméterei nem megfelelőek, akkor érdemes a granulátumot őrlő berendezésekkel regranulálni.

Kísérleteim célja az volt, hogy a már előállított esetlegesen nem megfelelő tulajdonságokkal rendelkező granulátumot regranulálással két különböző elven működő készülékkel a kívánt minőségűre őröljem, majd a termékek vizsgálatával megállapítsam, hogy a készülékek helyettesíthetőek- e egymással például egy méretnövelés során.

Először az azonos összetételű granulátumok előállítását kellett kikísérleteznem, hiszen az örvényáramú és a fluidizációs technológiával készült granulátumok eltérő tulajdonságúak. A megfelelő eljárásokat több kísérlettel sikerült megállapítani. Kísérleteim során mindkettő féle granulátum tulajdonságait vizsgáltam.

Munkám második részében két különböző elven működő regranuláló készülék azonos lyukméretű szitákkal előállított termékeit hasonlítottam össze ugyanazon granulátumból kiindulva. Kísérleteim során megállapítottam, hogy az így előállított granulátumok szemcseméret eloszlás profilja különbözik a két készülék termékeinél. Dolgozatomban ennek a különbségnek az okára, esetleges összefüggések felfedésére keresem a választ.

szerző

 • Bottka Éva Bianka
  gyógyszervegyész-mérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Marosi György
  , Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Fehér András
  , (külső)