Regisztráció és bejelentkezés

Közreműködés elhasznált autógumik újrahasznonosításának kutatásában

Tudományos Diákköri Munkám során a tanszék környezetvédelmi kutatás-fejlesztési munkájában vettem részt. Elhasznált autó gumiabroncs feldolgozási - újrahasznosítási lehetőségeit vizsgáltuk, elsősorban környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve. A kutatómunkán belül az abroncsok elemösszetételét kellett meghatároznom, röntgenfluoreszcencia analízissel.

A gumiabroncs közvetlenül ugyan nem veszélyezteti a környezetet, de nagyban terheli azt. Nedves közegben kioldódhatnak belőle a veszélyes szennyezők, nagyobb mennyiségben felhalmozódva pedig könnyen meggyulladhat. Azon túlmenően, hogy oltása nagyon nehéz feladat, a képződő égéstermékek veszélyeztetik a környezetet. A hulladék gumiabroncs újrahasznosítása tehát környezetvédelmi, gazdasági haszna miatt alapvető érdeke a társadalomnak.

A röntgenfluoreszcenciás méréssel roncsolás mentes vizsgálatot tudunk végezni, így a mérés során semmilyen káros anyag nem keletkezik, illetve ezzel a méréssel lényegében nincs szükség semmilyen minta előkészítési folyamatra. A vizsgálatok során néhány eredeti és új, mások által eddig még nem használt módszert is alkalmaztunk.

Habár tény, hogy nagy mennyiségű gumiabroncs hulladék található szerte a világban – és annak mennyisége folyamatosan tovább növekszik – mégis nagyon kevés irodalmi adat áll rendelkezésünkre ebben a témában. A hulladék tárolása, annak teljes vagy részleges újrahasznosítás során az összetételt lehetőleg minél tejesebb mértékben meg kell ismerni annak érdekében, hogy a környezeti hatásokkal tisztában legyünk.

szerző

  • Benedek Dóra
    vegyészmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Gresits Iván
    t. fmts, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék