Regisztráció és bejelentkezés

Foszfortartalmú égésgátló anyagok környezetbarát szintézise és vizsgálata bioalapú epoxigyanta rendszerben

Napjainkban erőteljesen megnőtt a kompozitokból gyártott, fémek helyettesítésére is alkalmas, nagy terhelésnek kitett alkatrészek alkalmazása. A fém szerkezeti anyagokhoz képest a kompozitok jelentős előnye a kis sűrűségüknek köszönhető kisebb tömeg, azonban a gyúlékony szerves mátrix jelentős biztonságtechnikai hátrányokat hordoz magában. Ez a hátrány megszüntethető égésgátló adalékanyagok alkalmazásával.

A foszfátészterek égésgátló hatása már régóta ismert. Előállításuk során drága, és kevéssé környezetbarát reagenseket alkalmaznak, emiatt jelentős környezetterhelést okoznak. Munkám célja tehát egy olyan alternatív reakcióút kidolgozása volt, amellyel környezetbarát módon hatékony égésgátló adalékokat lehet előállítani.

Alifás és aromás alkoholok foszfor-pentoxiddal való addíciós reakciójával különböző foszfátészterek szintézisét valósítottam meg. Az előállított foszfortartalmú, égésgátló hatású additív adalékanyagok alkalmazásával szorbit alapú epoxigyanta mintákat állítottam elő, és vizsgáltam az adalékok éghetőségre valamint termikus tulajdonságokra gyakorolt hatását. A szabványos LOI, UL-94 valamint TGA vizsgálatok szerint sikerült a gyanták éghetőségét jelentős mértékben lecsökkenteni.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a célkitűzést sikerült megvalósítanom: az előállított vegyületek alacsony költségű, környezetbarát égésgátló adalékanyagok, melyek alkalmasak lehetnek a jelenleg alkalmazott foszforszármazékok kiváltására.

szerző

 • Harakály György Attila
  gyógyszervegyész-mérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Marosi György
  , Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Szolnoki Beáta
  adjunktus, Szerves Kémia és Technológia Tanszék