Regisztráció és bejelentkezés

Hatékony PGP baktériumok izolálása és fitohormon termelésük vizsgálata

A munkám során PGPB (plant growth promoting bacteria), nitrogént fixáló mikroorganizmusokat izoláltam magyarországi talajokból, melyek fitohormont és exopoliszacharidot termeltek, ezáltal serkentve a talaj egészséges mikrobiális életét és javítva a növények számára hozzáférhető tápanyagok mennyiségét, összetételét. A fitohormon termelés felelős az egészséges és gyors növényfejlődésért, a talajgazdagodást pedig a megkötött, növény számára hozzáférhető nitrogén biztosítja.

Az izolált nitrogénfixáló baktériumokat, elsősorban Azotobacter, Azospirillum és Rhizobium fajok képviselőit tartalmazza. Talajminta gyűjteményt hoztam létre, majd a talajmintákból különböző technikákkal (dúsítás in vito, dúsítás in vivo, gyökérgümő feltárás stb.) nitrogénkötő mikroorganizmusokat izoláltam, melyek közül hagyományos mikrobiológiai módszerekkel választottam ki a kívánt genus tagjait. Néhány törzs esetén a 16SrRNS szekvenciát is meghatároztam, és ezzel genetikai azonosítást is végeztem. Az izolátumok fermentációval termeltetett fitohormon összetételét és mennyiségét vékonyréteg kromatográfiás módszerrel mértem, általuk termelt exopoliszacharid mennyiségét extrakcióval határoztam meg. Izolátumaimat önállóan és kevert készítményben is, növénykísérletekben teszteltem. Tesztnövényként a kiskerti fűmag főbb komponensét az angolperjét (Lolium perenne) választottam. A növények növekedését párhuzamos kísérletekben teszteltem és 16 napos növekedés után mértem a fűszálak szárazanyagtartalmát és méretét. További céljaim között szerepel a nitrogénkötés hatékonyságának vizsgálata acetilénredukciós módszerrel, valamint további vizsgálatok (pl. foszformobilizálás, más növényekkel végzett hosszabb, akár teljes növényciklusú növekedési kísérletek) elvégzése.

Hosszú távú célom, hogy baktériumkészítmények használatával, a természetes vetésforgó és komposztálás segítségével a házikerti talajéletben és talajminőségben jelentős és fenntartható javulás következzen be, ezáltal műtrágyák használata nélkül is egészséges, nagy terméshozamú és életerős növényeket tudjunk nevelni otthonainkban, sőt akár öko- és biokertjeinkben is.

szerző

  • Molnár Zsófia Klára Dr.
    biomérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Tardy Gábor Márk
    Egyetemi adjunktus, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

III. helyezett