Regisztráció és bejelentkezés

A kölcsönhatások és szerkezet szerepe ligninszulfonát/ionomer keverékekben

Egyre elterjedtebben alkalmaznak megújuló nyersanyagokat polimer keverékek és kompozitok előállítására, amely elsősorban gazdasági és környezetvédelmi okokra vezethető vissza. A megújuló nyersanyagok közül a lignin a második legnagyobb mennyiségben előforduló természetes polimer a cellulóz után. Jóllehet a lignin a cellulóz- és papírgyártás melléktermékeként nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre áll, mégis nagyon kevés publikáció született eddig a lignin/polimer keverékekről.

A kutatómunkám során szulfonált lignineket, azaz ligninszulfonátokat, valamint ionos oldalcsoportokkal rendelkező polimereket, azaz ionomereket társítottunk ömledék állapotban, majd megvizsgáltam a polimer keverékekben kialakult kölcsönhatásokat és szerkezetet. Ennek érdekében elvégeztem a ligninszulfonát/ionomer keverékek szakítóvizsgálatát, miközben a mikromechanikai deformációs folyamatokat akusztikus emissziós méréssel követtem. Emellett elektronmikroszkópos felvételeket készítettem a keverékek metszeteiről, valamint dinamikus mechanikai analízissel vizsgáltam a mintákat a hőmérséklet függvényében.

Az eredmények alapján a ligninszulfonát/ionomer keverékekben a kölcsönhatásokat és a szerkezetet nagymértékben befolyásolja az ionok koncentrációja, azaz elsősorban ionos kölcsönhatás alakul ki a ligninszulfonát és az ionomer között.

szerző

 • Szabó Gábor
  vegyészmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Pukánszky Béla
  egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
 • Dr. Kun Dávid
  folyamatfejlesztő mérnök, Ibiden Hungary Kft. (külső)