Regisztráció és bejelentkezés

Hipervalens titán vegyületek vizsgálata

Hipervalens titán vegyületek vizsgálata

Készítette: Li Claudia

Témavezető: Dr. Kelemen Zsolt

Konzulens: Dr. Nyulászi László

A molekulák elektronszerkezetét általánosan az oktett-szabály írja le. A szabály szerint a molekulát úgy építik fel az atomok, hogy azok vegyértékhéjain nyolc elektron legyen. Ezen szabály alól azonban léteznek kivételek. Ha a molekulát alkotó atomok vegyértékhéján nyolcnál több elektron van, akkor hipervalens vegyületekről beszélünk. A hipervalens vegyületek koordinációs száma sokszor nagyobb négynél és központi atomjuk nagyrészt a harmadik és negyedik periódus elemeiből tevődik ki.

A karbén ligandumot is tartalmazó hipervalens titán vegyületek (YX4(NHC), YX4(NHC)2, Y= Ti, X= halogén, NHC= nitrogén-heterociklusos karbén) egyedi elektronszerkezetük mellet és katalitikus alkalmazhatóságuk miatt váltak napjainkban intenzíven kutatott területté.

Munkám során célul tűztem ki e vegyületek kötésviszonyainak és stabilitásának vizsgálatát kvantumkémiai módszerekkel. A vizsgálatokat kiterjesztem az eddig még szintén részletesen nem vizsgált germánium analógokra (GeX4(NHC) és GeX4(NHC)2 X=F, Cl), illetve a jobb összehasonlítás végett a korábban már kutatócsoportunk által már vizsgált szilícium vegyületekre (SiX4(NHC) és SiX4(NHC)2 X=F, Cl).

csatolmány

szerző

 • Li Claudia
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kelemen Zsolt
  egyetemi adjunktus, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
 • Dr. Nyulászi László
  egyetemi tanár, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

helyezés

Jutalom