Regisztráció és bejelentkezés

D-vitamin meghatározása füstölt szalonnából HPLC-MS-MS módszerrel

D-vitamin meghatározása füstölt szalonnából HPLC-MS-MS módszerrel

Ecsedi Anita, IV. évf.

Témavezető: Dr. Horváth Viola tudományos főmunkatárs

BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Napjainkra kiderült, hogy a D-vitamin nemcsak a csontok egészséges állapotának megőrzésében játszik szerepet, hanem az immunrendszer működésében is és hiánya többek között szív- és érrendszeri, valamint különböző daganatos betegségekhez vezet. Bár a D-vitamin a szervezetünkben elsősorban a napsugárzás hatására jön létre, fontos tudni, hogy egy-egy élelmiszer mennyi D-vitamint tartalmaz, mert a napsugárzáson kívül ezek lehetnek számunkra kiegészítő D-vitamin források. Feltételezhető, hogy az állati szövetekben megtalálható D-vitamin mennyisége is függ attól, hogy mennyi időt töltött napfényen az állat. Ezért az volt a célom, hogy megállapítsam, hogy a szabadon tartott, vagy az ólban nevelt disznó füstölt szalonnája tartalmaz-e több D-vitamint. Ehhez munkámban a D3-vitamin mennyiségének zsírszalonnából történő meghatározására dolgoztam ki analitikai módszert. A mérésekhez HPLC-MS-MS módszert választottam, mivel a D-vitamin nagyon kis koncentrációban található a szövetekben. A módszerfejlesztés első lépése a folyadékkromatográfiás-tandem tömegspektrometriás mérés kidolgozása és optimálása volt. Ezután kidolgoztam egy elszappanosításon és folyadék-folyadék extrakción alapuló mintaelőkészítést, amely a Magyar Szabvánnyal szemben egyszerűbb, és kisebb méretben megvalósítható. D2 vitamint használtam belső standardként. Végül a módszert validáltam, majd a validált módszerrel megmértem szabad tartásban nevelt, illetve zárt körülmények között tenyésztett disznókból származó szalonna mintákat és összehasonlítottam őket.

csatolmány

szerző

  • Ecsedi Anita
    vegyészmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Horváth Viola
    tudományos főmunkatárs, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

helyezés

I. helyezett