Regisztráció és bejelentkezés

A vasúti sín egyenességmérő készülék alkatrészhibáinak hatása a kalibrálásra

Könnyű Bence:

Konzulens: Dr. Takács János (BME)

A vasúti sín egyenességmérő készülék alkatrészhibáinak hatása a kalibrálásra

A vasúti közlekedés napjaink egyik legelterjedtebb közlekedés módja mind a személy-, mind a teherszállítás területén. Több féle vasúti közlekedésforma létezik, kezdve a hagyományos vasúti közlekedéstől egészen a lebegő mágnes-vasútig. A hagyományos vasúti közlekedés kritikus alkotó eleme (szűk keresztmetszete) a vasúti pálya. A vasúti pálya határozza meg többek között a közlekedés maximális sebességét, és a megengedhető maximális tengelyterhelést. Ezért fontos, hogy a vasúti pálya-építés és fenntartás biztosítani tudja a pályával szemben előírt minőségi követelményeket. Ilyen minőségi követelmény többek között az előírt pálya- és síngeometria. Ezen minőségi követelmények ellenőrzését, főként sínhegesztéseket követően vasúti sín egyenességmérő készülékek segítségével végzik.

A dolgozat témája, egy vasúti sín egyenességmérő készülék kalibrálásával foglalkozik, amely a MetalElektro Kft. saját fejlesztésű mérőberendezése.

A vasúti egyenességmérő készülék nagy pontosságú mérőeszköz, amely 1 m-es bázis hosszon határozza meg a sín geometriájának eltérését a bázispontok által meghatározott képzeletbeli vonalhoz képest. A mérést, egy induktív elven mérő mérőfej végzi, 1m-es bázishosszon 200 pontban. A mérési eredményeket a mérőeszközbe beépített számítógép jegyzőkönyvezi, amelyek digitálisan tovább feldolgozhatók.

A mérőberendezés fejlesztése és összeszerelése a cégen belüli feladat. Időközönként a beszállított alkatrészek minősége (pontossága) szerelési, illetve kalibrálási nehézséget okoz.

A dolgozat, egyes problémák megoldásának lehetőségeit elemzi és tesz javaslatot azok kiküszöbölésére., azzal a céllal, hogy az eszköz stabilabb gyártástechnológiáját és jobb piac képességét biztosítsa.

szerző

  • Könnyű Bence
    Járműmérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Takács János
    egyetemi tanár, Gépjárműtechnológia Tanszék:

helyezés

Jutalom