Regisztráció és bejelentkezés

A COVID-19 világjárvány és a technológiai fejlesztések CO2-kibocsátásra gyakorolt hatásának összehasonlítása

A légi szállítás a legbiztonságosabb és leggyorsabb szállítási mód, amely időt takarít meg személyes és üzleti célokra, és lehetővé teszi a gyors árucserét, támogatja a nemzetközi kereskedelmet és az ellátási láncokat. A légi közlekedés és a forgalom létfontosságú a globális összeköttetéshez, a gazdasági növekedéshez, a katasztrófaelhárításhoz és a modern élethez.

A légi közlekedésben végzett műveletek számának növekedésével az emberek életét, a klímaváltozást és a környezetet érintő gázok kibocsátása is nő. A légijárművek nemzetközi szintű üzemeltetése során a környezetvédelem az egyik legfontosabb feladat. A COVID-19 világjárvány idején jóval kevesebb járat közlekedett, mint 2019-ben, amikor a légi forgalom csúcspontja volt, így csökkent a CO2-kibocsátás és a környezetszennyezés. A COVID-19 világjárvány új keletű jelenség. A COVID-19 világjárvány átmenetileg megbénította a légi közlekedés iránti keresletet, ami hosszú távú következményekkel járt az összes érintett iparági szereplő számára. Az ebből eredő zárlatot általában március közepe óta hajtották végre, és körülbelül 4 milliárd embert kényszerített otthonába, és leállította a legtöbb vállalkozást, beleértve a légi közlekedést is. Az Európai Unió légi közlekedését különösen érintette a COVID-19 világjárvány. Tudomásunk szerint az utasok száma csökkent, sok légitársaság jelentős számú repülőgépet állított le flottájában, a repülőterek pedig pénzügyi veszteségeket szenvedtek el, és alkalmazkodniuk kellett az új biztonsági protokollokhoz és eljárásokhoz, beleértve a fokozott takarítási és társadalmi távolságtartási intézkedéseket.

A régebbi repülőgépek sokkal több szén-dioxid-kibocsátást bocsátanak ki, mint az újabb repülőgépek a mai szinten. A következő évtizedekben az új repülőgépek gyártása mellett az elektromos repülőgépek tervezése, gyártása és alkalmazása is folyik. Különféle forgatókönyvek, előrejelzések és programok készültek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, a környezetre gyakorolt hatások javítására és megfelelő védelmére. A környezet megóvásának fontossága tükröződik abban, hogy az milyen hatással van az emberek életére és egészségére, az éghajlatváltozásra, valamint a Föld növény- és állatvilágára.

Ez a dolgozat bemutatja a technológiai fejlesztéseket és azok CO2-kibocsátásra gyakorolt hatását, például az új elektromos repülőgépek innovációját. Vannak tendenciák a fenntartható repülési üzemanyagok használatára, először a fosszilis tüzelőanyagokkal kombinálva, majd később ezen üzemanyagok nagyobb aránya várható a kerozin jelenlegi használatához képest. Emellett bemutatásra kerülnek az adatok arról, hogy mennyi kibocsátást sikerült megtakarítani a COVID-19 világjárvány során. A dolgozat a világjárvány és a technológiai fejlesztések CO2-kibocsátásra gyakorolt hatásának összehasonlítására összpontosít.

szerző

  • Cubic Marija
    Közlekedésmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Török Ádám
    egyetemi docens, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

Jutalom