Regisztráció és bejelentkezés

Pilóta nélküli légijárművek alkalmazása a mezőgazdasági tevékenységben

Manapság egyre nő a drón üzembentartók száma és az eszközöket is egyre szélesebb körben tudják alkalmazni, különböző feladatokra. Az alábbi dolgozatban a pilóta nélküli légijárművek használatát szeretném bemutatni.

A főbb témám a mezőgazdaságban betöltött szerepük és a korábban alkalmazott repülőgépek bemutatása. Egy általános ismertetés után az egyre elterjedtebb felhasználásukat szemléltetem a mezőgazdaságban. Rendkívül hasznosak a mezőgazdálkodók számára, ha termőföldjük, termésük megfigyeléséről, kár detektálásáról vagy a termény aratásának, öntözésének, trágyázásának megtervezéséről van szó. Különösen elterjedtek a permetezési feladat ellátására specializálódott eszközök. Főként ebbe a műveletbe szeretnék betekintést nyújtani. Egyre több eszköz jelenik meg, amely hatékonyan tudja elvégezni a feladatot. A technológia is fejlődik és még szélesebb körben lehet majd őket alkalmazni a jövőben.

A dolgozatom végére gazdasági számításokkal támasztom alá a hatékonyságukat és egy költség összehasonlítás segítségével ismertetném a drón és repülőgép üzemeltetése közötti különbségeket.

szerző

  • Nagy Marcell
    Közlekedésmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kővári Botond
    egyetemi docens, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

Jutalom