Regisztráció és bejelentkezés

Forgalomnagyságtól függő útdíjat beszedő informatikai rendszer koncepciójának kidolgozása

A közúti közlekedés egyik legnagyobb kihívása a forgalmi torlódások minimalizálása és az ez által adódó eljutási idő biztosítása. A forgalmi folyamatok szabályozására számos megoldást alkalmaznak, melyek közül az egyik hatékony újszerű megoldás a forgalomnagyságtól függő útdíjak bevezetése.

A kutatásom célja egy olyan információs rendszer koncepciójának felállítása, mely a városi útdíj optimális megállapítását végzi el. A rendszer fő egysége ezért az útdíjat meghatározó központi egység, mely a dinamikusan változó forgalmi körülmények között meghatározza a díj mértékét. Olyan rendszer koncepciót készítek, mely az adatgyűjtéstől az üzemeltetőn át a felhasználóig nyomon követi az eseményeket, felügyeli és befolyásolja azt. Kidolgozom a rendszer működéséhez szükséges adatgyűjtő eljárásokat valamint a tárolt adatbázis szerkezetét. Javaslatokat teszek arra, hogy a felhasználókat milyen eszközök segítségével és milyen információs szolgáltatással lehet tájékoztatni a forgalom nagyságának változásáról és az útdíj mértékének növekedéséről. A rendszer tervezése során lehetőséget biztosítok a parkolást segítő és a tömegközlekedést előnyben részesítő rendszerekkel való összekapcsolásra is.

A kialakított rendszer alkalmazásával változó körülmények között is megállapítható olyan díjszint, mely a forgalom időbeni és térbeli csökkenését eredményezi a vizsgált területen.

szerző

  • Krizsik Nóra
    Közlekedésmérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Csiszár Csaba
    egyetemi tanár, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

III. helyezett