Regisztráció és bejelentkezés

Valós idejű közösségi közlekedés utastájékoztatásához szükséges adatbázisrendszer kidolgozása

A mobilitásmenedzsment egyik legfontosabb feladata a közösségi közlekedés népszerűvé tétele, azért, hogy minél többen válasszák az egyéni közlekedéssel szemben. Ehhez számos eszköz áll rendelkezésre, de mindegyiknek az a célja, hogy a használók utazási élményét jobbá tegyék. Ennek egyik legfontosabb része az utastájékoztatás, hiszen ez a fő kommunikációs csatorna az utasok és a szolgáltatást nyújtó szervezetek között.

Napjainkban az utastájékoztatás egyik legfontosabb eleme a valós idejű adatszolgáltatás. Ezt már több szolgáltató is elérhetővé teszi az utasok számára, viszont Magyarországon még nem készült egységes rendszer. Egy ilyen rendszernek elsősorban azt a célt kellene szolgálnia, hogy a hazai viszonyok között egy platformon keresztül értesülhessenek a felhasználók a számukra szükséges információkról. Másodsorban pedig fontos lenne a magyarországi rendszert nemzetközi szabványok szerint kialakítani, hiszen így európai szinten is átjárható rendszert lehet létrehozni.

A kutatásom során feltártam, hogy mi szükséges egy valós idejű utastájékoztatást nyújtó platform kialakításához. Valamint, hogy a Magyarországon működő rendszerek milyen adatszabványok szerint működnek és milyen sajátosságaik vannak. Ehhez irodalomkutatást végeztem és egy-másfél órás személyes interjúkat készítettem az egyes cégek szakembereivel, hogy elsőkézből a lehető legjobban megismerhessem a jelenlegi helyzetet. A kutatás legfontosabb célja, hogy a már működő rendszerek összekapcsolásának lehetőségét is vizsgálja, ezért ezt is bemutatom.

szerző

  • Vágány András
    Járműmérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Tóth János
    tanszékvezető, egyetemi docens, Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

Jutalom