Regisztráció és bejelentkezés

Gyalogos-átkelőhelyek biztonságának fokozása automatikus gyalogos-érzékelő rendszer segítségével

A fokozódó mobilitási igények kielégítése mellett elengedhetetlen, és egyben rendkívül nehéz feladat a különböző közlekedési ágazatok közötti egyensúly megteremtése. Az összhang a megfelelő szellemi, politikai és anyagi háttér biztosítása mellett csakis szemléletmód váltással, rendszerszintű gondolkodással valósulhat meg. A megvalósítás során a legnagyobb feladatot egyértelműen a különböző közlekedési ágazatok találkozási, keresztezési pontjainak kialakítása jelenti.

Különösen érzékeny terület a gyalogosan közlekedők szintbeli átvezetése fényjelzővel nem biztosított közúti felületen, hiszen ott az apróbb hibákat is emberéletben mérik. Dolgozatunkban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságának fokozására szolgáló berendezés megtervezésével, és bemutatásával foglalkozunk.

A rendszer a meglevő infrastruktúrához illeszkedik, a közlekedést a gyalogosok javára befolyásolja. A berendezés fénytechnikai elven működik, érzékeli a közeledő gyalogost, és észlelés esetén a közúti forgalomban résztvevőket fényjelzés segítségével informálja a veszélyforrás aktiválódásáról. Ezen jelzés az úttestbe integrált jelzőrendszer, valamint változtatható jelzésképű tábla segítségével is továbbítható a közlekedésben résztvevők számára.

A dolgozat a rendszer jogi szabályozáson, láthatóságon, és funkcionalitáson alapuló tervezését, valamint a vezérlés MATLAB szoftverrel történő megvalósítását tartalmazza. Összehasonlításképpen bemutatjuk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ki nem jelölt gyalogos-átkelőhelyekre vonatkozó projektjét, valamint a tervezett rendszer egy meglevő forgalmi létesítménybe integrálásának hatásait.

szerzők

 • Maász Róbert
  Közlekedésmérnöki
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szaradics Krisztián
  Közlekedésmérnöki
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Tettamanti Tamás
  egyetemi docens, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

II. helyezett