Regisztráció és bejelentkezés

Vasúti ismeretek tűzoltók részére

A hallgató dolgozatában áttekinti a Katasztrófavédelem és a vasút kapcsolatát. Ezen áttekintés során először az állami vasútvállalatok, majd a Katasztrófavédelem jelenlegi szervezeti kialakítását ismerteti.

Néhány jellemző baleset bemutatása és elemzése után ezen elemzések eredményét összefoglalva megvizsgálja, hogy a különböző vasúti káreseteknél milyen beavatkozást akadályozó vagy meghiúsító veszélyforrások merülhetnek fel a tűzoltók és a vasút közötti együttműködés során a jelzés vételétől egészen a kárhely felszámolásáig.

A dolgozat célja egyrészt felmérni a vonuló tűzoltók számára a beavatkozás során fontos vasúti ismeretanyagokat, másrészt megvizsgálni, hogy a szükséges információk milyen oktatási formában adhatók át a kijelölt állománynak és a mindennapi munka során, egy-egy káresetnél milyen segédanyagokból tudnának hatékonyan dolgozni. Ennek célja kettős: egyrészt a tűzoltók és a vasúti dolgozók közötti gyors és hatékony (lehetőleg redundanciamentes) információközlés biztosítása, másrészt a félreértésből, tudáshiányból fakadó többlet károkozás, késleltetett beavatkozás elkerülése.

Ilyen források lehetnek az online és offline eszközök közül a mobiltelefonra tölthető alkalmazások, bevetéstámogató adatbázis-szoftverek, online és papíralapú térképek különböző formátumai, akár különböző méretarányban és jelkulccsal készítve.

szerző

  • Nagy Viktória
    közlekedésmérnöki
    nappali

konzulens

  • Bánfi Miklós Gábor
    tudományos segédmunkatárs, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést