Regisztráció és bejelentkezés

Az autópályán folyó munkálatok forgalombiztonságának növelése

Bármely közúton folyó munkálat igen veszélyes üzemnek számít. Autópályán ez hatványozottan érvényes a magasabb sebesség és a forgalomnagyság miatt. Mind a járművezetők és a munkahelyen dolgozók fokozott kockázatnak vannak kitéve. Magyarország állami gyorsforgalmi úthálózatán, a munkálatok környezetében bekövetkezett balesetek száma az ugyan ezen a hálózaton bekövetkezett összes baleset számának körülbelül 2 %-át teszi ki. Ez a számérték kifejezetten akkor számít magasnak, ha arra gondolunk, hogy odafigyelő, óvatos járművezetéssel, a munkahely létrehozására és az ott dolgozókra vonatkozó szabályok betartásával, pontos előjelzéssel ez az érték minimálisra, vagy akár nullára is redukálódhatna.

A hagyományos forgalomtechnikai elemek alkalmazása mellett ma már a kiegészítő berendezések és a dinamikus előjelzések alkalmazása is elterjedt a forgalombiztonság növelése érdekében. Az intelligens közlekedési rendszerek, és a kommunikáció fejlődése ma már arra is lehetőséget kínál, hogy a terelést végző jármű közvetlenül küldjön jelzéseket a többi közlekedőnek az aktuális helyzetéről. Az új rendszerek kialakításával a biztonsági színvonal növelése mellett a hatékony, környezetbarát, intelligens közlekedés megalapozása is cél.

Ezzel a dolgozattal kívánom összefoglalni az autópályákon folyó munkálatok elhatárolására és jelzésére alkalmazott hagyományos forgalomtechnikai elemek előírás szerinti alkalmazásának jelenlegi metódusait, a kiegészítő berendezések használatának lehetőségeit és a jövőbe tekintve, a kooperatív rendszerek munkálatok előjelzésére alkalmas fejlesztéseinek aktuális állapotát.

A dolgozat megírásakor nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az ASFiNAG GmbH munkatársai.

csatolmány

szerző

 • Béres Orsolya Katalin
  közlekedésmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Tomaschek Tamás
  Forgalomszabályozási csoportvezető, Magyar Közút Nonprofit Zrt. (külső)
 • Dr. Mándoki Péter
  egyetemi docens, Vasúti Járművek és Járműrendszeranalízis Tanszék

helyezés

Jutalom