Regisztráció és bejelentkezés

A gyermekek biztonságos közlekedésre nevelése

Az Európai Uniós adatok alapján a 0 és 14 év közötti gyermekeket érintő halálesetek közül minden tízedik közlekedési balesetre vezethető vissza. A gyermekek fogyatékossá, ill. mozgáskorlátozottá válásának legfőbb oka pedig a közúti közlekedésben keresendő.

Ezen adatok egyértelműen azt jelzik, hogy a gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb szereplői. Veszélyeztetettségükhöz az is hozzájárul, hogy a közlekedés szabályait még nem ismerik, s veszélyérzetük, veszélyfelismerő képességük még nem alakult ki, nem megfelelő. Éppen ezért napjainkra a „legkisebbek” védelme a legfontosabb közlekedésbiztonsági feladatok egyikévé vált.

A gyermekek védelmére, közlekedésük biztonságosabbá tételére a közlekedésre nevelés, a prevenció és a közúti ellenőrzések egyaránt nagyszerű lehetőséget nyújtanak. Az új megoldások bevezetése során mindenképpen ajánlott figyelembe venni azokat a nemzetközi megoldásokat, módszereket, melyek más országokban már sikeresnek bizonyultak.

Az egyik lehetőség a biztonságos közlekedésre nevelés módszerei közül a különböző közösségi rendezvények. Ezek leginkább a családok számára nyújtanak programot, így kifejezetten alkalmasak arra, hogy a gyerekeket és a felnőtteket is elérve könnyen átadhatók legyenek a szükséges „üzenetek”. A 0-14 éves gyermekek számára a családi rendezvényeken különböző közlekedési szituációkat, kereszteződéseket tartalmazó mini KRESZ pályát építünk, ahol a gyermekek kerékpárral, futóbiciklivel ill. kismotorral róhatják a köröket – játékosan megtanulva a szabályos közlekedést.

Dolgozatomban a fent leírt mini KRESZ pályák tervezésével, építésével, annak menetével, a tárgyi és személyi hátterével foglalkozom. Vizsgálataim során többek között összefüggést keresek a rendezvényre látogató gyermekek száma, a mini KRESZ pályán dolgozók száma ill. a felépített pálya területe között.

szerző

  • Horváth Dóra
    közlekedésmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Török Ádám
    egyetemi docens, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést