Regisztráció és bejelentkezés

Autonóm gépjárművek akadályelkerülő irányításának tervezése potenciálmező felírása alapján

A balesetek nagy százalékban a vezető hibájából következnek be. Egy teljesen automatizált vezetés jelentősen csökkenteni tudná a balesetek számát, továbbá megnövelné az utazási élményt azáltal, hogy nélkülözné a vezetőt. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, a szabályozó rendszernek tudnia kell kezelni bármilyen előforduló forgalmi szituációt.

A potenciálfüggvényeken (továbbiakban: PF) alapuló útvonaltervezés gyakran használt eljárás autonóm járművek esetén. Ennek az eljárásnak nagy előnye, hogy bármilyen bonyolult lesz a PF, az számítási költség igen alacsony marad.

Az eljárás lényege, hogy a rendszer függvényeket rendel a felismert akadályokhoz, útjelzésekhez és a célhoz egyaránt.

A dolgozat célja egy előre meghatározott közlekedési szituációra vonatkozóan az elkerülő manőver megtervezése és biztonságos végrehajtása. Először a jármű halad egy kétsávos úton, miközben a potenciálmezőt újra és újra kiszámolja, így ha felismer egy akadályt az útjában, megváltozik a potenciálmező, és ez alapján a kormányszög változtatásával megkezdheti a manővert. Az eljárás egyenes és íves pályán, szembejövő forgalommal, illetve nélkül lesz bemutatva.

A szabályozó Matlab Simulink környezetben kerül megtervezésre és tesztelésre, majd a szimuláció elvégzéséhez CarSim-ben implementálásra.

szerző

 • Tóth Bertalan
  Járműmérnöki
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Németh Balázs
  tudományos munkatárs, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék
 • Dr. Bede Zsuzsanna
  egyetemi adjunktus, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

Jutalom