Regisztráció és bejelentkezés

Automatikus térköz realizálása mikroszámítógép vezérlésű vasútmodell felhasználásával

A TDK munka célja számítógéppel vezérelhető, digitális vasútmodell rendszer létrehozása, amely alkalmas a vasúti automatikai funkciók demonstrálására, elsősorban az automatikus térközbiztosítás laboratóriumi modellezésére.

A megvalósítás DCC (Digital Command Control) szabvány szerint működő mozdonyok felhasználásával történik, amely lehetővé teszi több jármű egymástól független, eltérő sebességgel történő vezérlését a teljes kiépített pályán. A kitérőkbe elektronikusan vezérelhető váltók, a pálya mellé MÁV szabványú fényjelzők kerültek felhelyezésre. Az egyes szakaszok foglaltság-érzékelését az ágyazatba épített Hall-szenzorok és a mozdonyokra szerelt mágnesek biztosítják. A mozdonyok, váltók és jelzők működtetését, valamint a Hall-szenzorok állapotának kiértékelését a Tanszéken erre a célra fejlesztett mikrokontrolleres modul végzi.

A vasútmodell irányítását e célra fejlesztett Delphi program végzi. A program grafikus felülete az Integra Domino biztosítóberendezések kezelőkészülékét szimulálja, ezen történik a foglaltságok, a váltók állásának és a jelzők jelzési képeinek visszajelentése, valamint a beállított vágányutak megjelenítése. A program hátterében futó eljárások végzik a foglaltsági adatok feldolgozását, a foglaltsági- és vágányút-információk alapján a térközjelzők állítását, valamint a vonat sebességvezérlését. A modell a MÁV vonalain rendszeresített térközbiztosításon alapul. Mind az állomások, mind a nyílt vonal területén a MÁV sebességjelzési rendszerét használja fel.

A kialakított harver és az elkészített szoftverek együttesen biztosítják a kitűzött célnak megfelelő rendszer kézi és automatikus működését.

A munka során létrejött berendezés alkalmas az oktatásban demonstrációs célok ellátására, valamint a későbbiekben megvalósítandó biztonsági funkciók modellezésére is.

szerző

  • Tóth Máté
    közlekedésmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Gyenes Károly
    egyetemi docens, (külső)

helyezés

I. helyezett