Regisztráció és bejelentkezés

Okostelefon szenzorain alapú HD Térkép generálás és valósidejű lokalizáció.

Most 2018-ban, lépten-nyomon belebotlik az ember az önvezető járművek világába. Tucatnyi multinacionális cég dolgozik azon, hogy az önvezető járművek mielőbb átvegyék az uralmat az utakon. Mindezek között a tudományos kutatások között viszont elenyésző kutató foglalkozik azzal, hogy a jelenkor mindennapos eszközeivel érjünk el hasonló eredményt, mint, amit jelenleg drága DGPS-ekkel, LIDAR-okkal és más ipari szenzorokkal a világ vezető vállalatai.

A dolgozatom címében megjelölt „HD Térkép” kifejezés az önvezető járművek számára létfontosságú információt szolgáltató alkalmazás. Az információknak a segítségével lehetőség nyílik több, magasabb automatizálási szintű alkalmazás megvalósítására is, hagyományos értelemben vett detekció nélkül.

Elsőként említhető itt a sávtartás, sávváltás, mely során a térkép segítségével a jármű centiméter pontossággal képes navigálni az adott szakaszon akár kamera detekció hiányában is, de igény szerint akármilyen más típusú információ is rendelkezésére állhat. Az információ típusok sokfélesége, csak a felhasználó igényeitől függ. Ilyenek például az aktuális és az elkövetkezendő sebességszabályozás, azok fennállásra, megváltozására vonatkozó adatok. Továbbá akár domborzati információ is rendelkezésre állhat.

Mindezek segítségével a jármű költséghatékonyan és nem utolsó sorban biztonságosan teheti meg az útját anélkül, hogy tartani kéne a kamera, radar, lidar detekciók minőségétől, időjárástól, útburkolati jelek, felfestések meglététől.

Dolgozatom során első lépésként azt mutatom be, hogy az itt leírtaknak megfelelő minőségű és mennyiségű térkép információt milyen módon lehet elkészíteni akár egy hétköznapi mobiltelefon GPS-ének és kamerájának segítségével. Ezt követően bemutatom azoknak a logikai lépéseknek a sorát, melynek következtében alkalmasint képesek lehetünk tetszőleges útszakasz HD Térképét generálni.

Célul azt tűzöm ki, hogy az általam generált térkép segítségével korrigálni tudjam „online” a mobiltelefon által küldött GPS pozícióját, a telefon kameráját alapul véve. Mindezzel elérve azt, hogy ipari szenzorok nélkül bármely jármű képes legyen arra, hogy a már leírt tényezőktől függetlenül navigáljon bárhol a világon,hatékonyan és biztonságosan ahol HD Térkép rendelkezésre áll.

szerző

  • Szabó lóránt
    Járműmérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Tihanyi Viktor
    Adjunktus, Gépjárműtechnológia Tanszék:

helyezés

I. helyezett