Regisztráció és bejelentkezés

Pilóta nélküli repülőgép matematikai modellezése

Ezen dolgozat az MTA SZTAKI-ban kifejlesztett és megépített pilóta nélküli repülőgép aerodinamikai és repülésmechanikai vizsgálatával, és a repülőgép matematikai modellezésével foglalkozik.

A repülő eszköz fejlesztésének célja egy olyan UAV létrehozása volt, ami avionikai rendszerek tesztplatformjaként szolgálhat. Az alkalmazott könnyen hozzáférhető anyagok és gyártástechnológiák miatt gyorsan és költséghatékonyan legyártható, moduláris szerkezete miatt pedig az aktuális igényeknek megfelelően átalakítható. A repülőgép tervezésénél meghatározó szempont volt a biztonságkritikus kialakítás, ezért megkettőzött kormányfelületekkel és több hajtóművel rendelkezik.

A repülőgép aerodinamikai és stabilitási jellemzői örvény-panel módszerrel (VLM) kerültek meghatározásra. Az így kapott eredményekből Matlab Simulink környezetben a repülőgép matematikai modelljének implementációja készült el. A szimuláció kapcsolódik egy vizuális megjelenítést lehetővé tevő szoftverhez is. Az eredmények számos irányítástechnikai alkalmazásban, például robotpilóta fejlesztésében felhasználhatóak.

csatolmány

szerző

 • Onódi Péter
  Járműmérnöki
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Gőzse István
  Doktorandusz, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék
 • Jankovics István
  tanársegéd, Vasúti Járművek és Járműrendszeranalízis Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést