Regisztráció és bejelentkezés

Kísérleti 3D betonnyomtató tervezése és vizsgálatra

Kísérleti 3D betonnyomtó tervezése és vizsgálata

Korunk divatos gyártási formája a 3D nyomtatás. Ezen a hullámon felbuzdulva szerettük volna megvizsgálni a mi tanulmányaink aspektusában ezt az irányt. Ezért dolgozatunkban a 3D betonnyomtatás témakörét taglaljuk.

Bemutatjuk a 3D-s nyomtatás technológiáját globálisan, a betonnyomtatáshoz közelítve. Ehhez megvizsgáltuk az építőiparban létező technológiákat, amik közel állnak a 3D nyomtatáshoz (pl.: téglagyártás bizonyos technológiái). Majd megvizsgáltuk a betonnyomtatás jelenlegi fejlesztési irányait, kutatásait. -A feltárás során a gépészeti, és a beton-technológiai sajátosságokra is ki kívánunk térni.

Ezeknek az információkra alapozva felvázoljuk a kísérleti gép(lánc) megvalósításának lehetőségeit. A felmerült gépvariációk összehasonlító elemzése során azok előnyeit és hátrányait bemutatjuk. Az elemzés során a technológiai-, illetve gazdasági- megvalósíthatóság szempontjára is fókuszálunk, valamint a későbbi továbbfejlesztési irányokat is behatároljuk, figyelembe véve azt, hogy a céljainkban szereplő végső gép mérete a jelenlegi kísérleti berendezés méretének sokszorosa lesz. Az általunk felállított szempontrendszer alapján kiválasztott géptípus részletes ismertetésével folytatjuk.

Az általunk tervezendő gép általános bemutatását követően, a gép méretezési követelményeit mutatjuk be (szállított anyagmennyiség, tartály méret…). Ezen számítások ismeretesése után a gyártási és kivitelezési szempontból is bemutatjuk a gépet.

Irodalomkutatást is folytatunk a nyomtatáshoz szükséges betonösszetétel megállapításához, az iparban előforduló megoldások és a betonnyomtatással foglalkozó kísérletek figyelembe vételével. A fő kritériumok megfogalmazása a nyomtatandó betonnal szemben támasztott igények alapján is a feladatunk része, ahogy a konkrét beton receptúrához szükséges lehetséges összetevők halmazának leszűkítése.

Géplánc ismertetése az együttműködéshez szükséges konzolokkal, pántokkal, illetve a nyomtatáshoz szükséges fejkialakításokkal.

Nyomtatás bemutatása és a nyomtatott termék vizsgálatához szükséges berendezések bemutatása. A kísérleti minták és a vizsgálatok eredményeinek ismertetése.

szerzők

 • Krepler Benedek
  Járműmérnöki
  alapképzés (BA/BSc)
 • Takács Péter
  Járműmérnöki
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Gyimesi András Dániel
  adjunktus, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék
 • Dr. Nehme Salem Georges
  egyetemi docens, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

III. helyezett