Regisztráció és bejelentkezés

Összehasonlító aeroakusztikai szimuláció alkalmazása és az eredmények validálása lefúvó szelepekre

A haszongépjármű üzletág egyik legfontosabb munkaközege a sűrített levegő. Napjainkban a pneumatikus rendszerek jelentik a fékezés területén az egyetlen olyan megoldást, amely a legnagyobb hatékonysággal látja el a jármű sebességének csökkentését. Emiatt vált egyeduralkodóvá a kamionok, buszok és pótkocsik piacán.

A növekvő villamosítás és ezáltal az alacsonyabb zajszint, valamint a szigorodó környezetvédelmi szabályok egyre nagyobb kihívások elé állítják a gyártó vállalatokat. Ez arra készteti a fejlesztőmérnököket, hogy az akusztikai jellegű megfontolásokat már a tervezés korai szakaszában figyelembe vegyék. Ennek érdekében megbízható és szerteágazó képességekkel rendelkező szimulációs eszközökre van szükség, hogy ellenőrizhetővé váljon a különböző konstrukciók akusztikai viselkedése. Jelen dolgozatban, lefúvó szelep numerikus áramlástani szimulációjával foglalkoztam különös tekintettel az aeroakusztikai jelenségekre.

Először egy kiindulási geometriával rendelkező szériatermék, majd ezt követően egy módosított változat CFD számítását készítettem el ANSYS Fluent szoftverkörnyezetben. A szimulációk által szolgáltatott eredményeket mért értékek segítségével validáltam. Ezt egy összehasonlítás követte akusztikai szempontból, melynek során a Proudman képletet, illetve annak alkalmazhatóságát vizsgáltam lefúvó szelep esetén. A kiértékelt akusztikai paramétereket a mérési adatokkal, illetve egymással hasonlítottam össze.

A rendelkezésre álló eredményeknek köszönhetően sikerült jobban megérteni a vizsgált berendezésben lezajlódó áramlástani folyamatokat és kiválasztani kedvezőbb geometriát. A munka során megszerzett tapasztalatok eredményeként egy ipari környezetben is alkalmazható folyamat további fejlesztési lehetőségeibe nyertünk betekintést, amely terveim szerint összehasonlító és optimalizációs feladatokra egyaránt felhasználható lesz a jövőben.

szerző

  • Kamasz Péter
    Járműmérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Veress Árpád
    egyetemi docens, Vasúti Járművek és Járműrendszeranalízis Tanszék

helyezés

AUDI Hungária Zrt. III. helyezett