Regisztráció és bejelentkezés

A piacon kapható tüzelőanyagok analitikai, motor fékpadi és kipufogógáz vizsgálata

A piacon sokféle tüzelőanyag vásárolható, választhatunk hipermarketben kapható benzint, ugyanakkor a töltőállomások is benzinek széles választékát nyújtják a fogyasztók elé. A minták mind más és más tulajdonsággal rendelkeznek, eltérést mutathatnak az összetételben, az okozott teljesítményben, fogyasztásban, valamint a károsanyag-kibocsátásban.

A vizsgálat során hipermarketi benzin mintát, töltőállomásnál vásárolható alap, prémium és felsőkategóriás minták elemzése megy végbe, 95-től egészen a 102-es oktánszámig.

Ez a TDK egy korábbi munkának a folytatása, melynek címe "A különböző oktánszámú tüzelőanyagok hatása a teljesítményre, fogyasztásra és a károsanyag-emisszióra", ebben a munkában a kiválasztott minták analitikai vizsgálata, motorfékpadi vizsgálata valamint a kipufogógáz-elemzés megy végbe. A munka során választ kaphatunk az eltérő minták eltérő tulajdonságai közötti összefüggésekre, valamint a korábbi munka egyik fő kérdésére, hogy egy egyszerű, hétköznapi autó esetében érdemes-e a drágább, prémium kategóriás tüzelőanyagot tankolni.

szerző

  • Győri Szilveszter
    Járműmérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Zöldy Máté
    Tudományos főmunkatárs, Gépjárműtechnológia Tanszék:

helyezés

Jutalom