Regisztráció és bejelentkezés

Paraméterválasztás hatása additív gyártással készített Ti-6Al-4V próbatestek gyártási idő csökkenésére és legfontosabb mechanikai tulajdonságaira

Az additív gyártás napjainkban egy igen meghatározó gyártási eljárás, rengeteg lehetőséggel és kiaknázatlan területtel. Ezen belül is az SLM (Selective Laser Melting) technológia, amivel a dolgozat keretein belül bővebben foglalkozom, kivállóan alkalmazható orvosi implantátumok gyártására Ti-6Al-4V felhasználásával, valamint a repüléstechnika potenciális alapanyaga kis sűrűsége miatt.

A dolgozatomban ilyen, Ti-6Al-4V porból SLM technologiával készített próbatestek vizsgálatával foglalkozom, melyek különböző gyártási paraméterekkel készültek a gyártási idő csökkentése érdekében, majd szakítóvizsgálatot végeztem rajtuk egy tanszéki kutatási projekt keretében. A mérések eredményei alapján megvizsgáltam, hogy a változtatások mennyiben befolyásolták a próbatestek mechanikai jellemzőit, ill. értelmezem az eredményeket az anyagszerkezeti jellemzők és a gyártáskori termikus előélet függvényében. Az így kapott legjobb beállításnál a maradó feszültségeket és a gyártási idő változását is megvizsgálom, hogy így tudjam bizonyítani, hogy a változtatások megfelelnek-e az elvárásoknak, és kisebb mechanikai tulajdonságváltozások mellett valóban csökkenthető a gyártáshoz szükséges idő.

szerző

  • Péri Bence Péter
    Járműmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bán Krisztián
    docens, Gépjárműtechnológia Tanszék:

helyezés

II. helyezett