Regisztráció és bejelentkezés

Előzési manőver tervezése járműdinamikai korlátok figyelembevételével

Napjaink legfontosabb autóipari trendjei között szerepel az autonóm járműirányítás és a vezetéstámogató rendszerek alkalmazása. Jelenleg a teljesen autonóm járművek elterjedését infrastrukturális és jogi korlátok akadályozzák, de szakemberek sokasága munkálkodik ennek eléréséért.

Minden évben több millió közúti baleset történik világszerte, melyek nagy része emberi mulasztásra vezethető vissza. A megfelelő megbízhatóságú vezetéstámogató rendszerek nem csak kényelmi funkciókat látnak el, de segítenek megelőzni/elkerülni a kritikus helyzeteket, ezzel visszaszorítva ezeket a számokat. A különféle szenzorokkal felszerelt járművek folyamatosan monitorozzák környezetüket, a járművezetőt időben figyelmeztetik a veszélyre és szükség esetén az emberi reakcióidő törtrésze alatt képesek beavatkozni.

A Tudományos Diákköri Konferenciára írt dolgozatban olyan előzési esetek vizsgálatára kerül sor, melyek nem megfelelő helyzetfelismerés következtében baleseti kimenetellel végződhetnek.

A jelenleg rendelkezésre álló módszerek teljes mértékben kielégítik az alapvető helyzetfelismeréssel szemben támasztott igényeket, így az előzési manőverek végrehajthatóságának elemzése a cél kényelmi performanciák és olyan fizikai korlátok mellett, mint az időjárás, a gumikarakterisztika, vagy éppen az aktuátorok mechanikai jellemzői. A dolgozat alapjául szolgáló szimuláció MATLAB Simulink környezetben épül fel, mely különféle esetekre konfigurálható. A rendelkezésre álló adatok segítségével meghatározott irányvonalak mentén optimalizált a trajektória tervezés.

szerző

 • Üveges Bence
  Járműmérnöki
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Hegedűs Tamás
  Doktorandusz, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék
 • Dr. Németh Balázs
  tudományos munkatárs, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

Jutalom