Regisztráció és bejelentkezés

Nemzeti kisebbségvédelem az Európai Unióban

Ma az Európai Unióban 50 millió valamely nemzeti kisebbséghez tartozó ember él. Bár az Európai Unió ugyanazokat a jogokat biztosítja mindannyiuk számára, helyzetük mégis igen változatos a tagállamok részéről a különböző jogok alkalmazását illetően.

A téma aktualitását az a rengeteg hír adja, amik szinte minden héten megjelennek az európai sajtóban, legyen szó akár a katalán függetlenségi törekvésekről vagy a népszavazásról Skócia elszakadásáról.

Tudományos diákköri dolgozatomban a nemzeti kisebbségeket és azok védelmét vizsgálom az Európai Unióban, különös tekintettel az anyanyelvhasználatra és a nyelvi jogokra.

Dolgozatom első részében az Európai Unió nyelvpolitikáját elemzem, a történelmi áttekintés után annak céljait, szükségességét illetve eszközeit veszem górcső alá. Különböző Európai Uniós tagállamok és Európai országok gyakorlatát vizsgálom a nemzeti kisebbségek kérdését illetően, különös tekintettel a felsőoktatásra, annak kisebbségi nyelvpolitikában és kisebbségi politikában betöltött szerepére.

Aktualitásként elemzem az kárpátaljai oktatási törvényt, annak a kárpátaljai magyar kisebbségre való hatását és összehasonlítom a szlovák nyelvtörvénnyel, szintén annak a rá gyakorolt hatásával.

szerző

  • Bíró Bence
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Szekeres Diána
    egyetemi adjunktus, Üzleti Jog Tanszék