Regisztráció és bejelentkezés

A Paint termékcsalád felhasználóközpontú vizsgálata

Az információs társadalom térnyerésével előtérbe került a különböző szoftverek használata az élet minden területén, fontossá vált, hogy a programok minden szempontból megfelelőek legyenek a felhasználói elvárásoknak.. A szoftverfejlesztők és az ergonómiában jártas szakemberek között szoros együttműködés alakult ki annak érdekében, hogy a keletkező szoftvertermékek minél jobb felhasználói élményt nyújtsanak.

A technológia fejlődésével a képszerkesztő és a grafikai programok is elérhetővé váltak a „hétköznapi” felhasználók számára. Az egyik legegyszerűbb, legalapvetőbb program ezek közül a Microsoft Paint, amelynek a fejlődését mindannyian nyomon követhettük 1985 óta. 2017-ben nagy médiavisszhangot és felhasználói elégedetlenséget váltott ki a hír, hogy a cég a közkedvelt szoftvert az operációsrendszerrel mellékelt, de tovább nem fejlesztett programok listájára tette. Helyére a szoftver új (háromdimenziós szerkesztéseket támogató) Paint 3D változata került.

Ezek a változások tették aktuálissá a Paint termékcsalád felhasznasználóközpontú vizsgálatát.

Mivel az egyik legnépszerűbb grafikai programról van szó, úgy gondoltuk, hogy mindenképpen érdemes megvizsgálni az új program használhatóságát tapasztalt és laikus vizsgálati személyek körében. Erre egy 6 fővel lefolytatott, feltáró jellegű, szemkamerával támogatott használhatósági vizsgálat keretein belül került sor. Ennek során a felhasználók a hangos gondolkodás módszertanát alkalmazva mondhatták ki véleményüket az új rendszerrel kapcsolatban, amihez a szemmozgás-követéses technológia vizuális visszajelzéseket is biztosított. Az észlelt használhatóság a vizsgálat után számszerűsítető a szoftverergonómiában gyakran alkalmazott SUS (System Usability Scale) kérdőív segítségével, míg a kimondott problémák a Nielsen féle súlyossági skála alkalmazásával értékelhetők.

Ezek után a kvalitítv kutatás eredményeire alapozva összeállításra került egy kérdőív is, amelynek célja a használhatósági vizsgálat során keletkező különbségek kvantitatív igazolása, illetve a Paint termékcsalád két tagjával kapcsolatos (laikus és tapasztalt) felhasználói vélemények és attitűdök megismerése és összehasonlítása.

szerzők

 • Komlóssy Eszter Tekla
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Paulics Lilla
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Megyeri Mária
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Szabó Bálint
  egyetemi tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

I. helyezett