Regisztráció és bejelentkezés

Mennyit számít a szívószál?-a háztartási műanyag hulladékáramok becslése felmérés alapján

A háztartásokban felhasznált (pl. csomagolási) műanyag hulladék mennyiségének növekedése napjaink súlyos környezeti problémája. E mindennapi hulladékfajtákra jellemző, hogy nem- vagy csak költségesen - újrahasznosíthatók, illetve mennyiségük jelentős az összes hulladékhoz viszonyítva. Az utóbbi időkben számos tudományos vizsgálat támasztja alá, hogy a természeti környezetbe jutott műanyag (mikroszemcsés műanyag formájában) veszélyezteti az ökoszisztémát és az emberi egészséget.


A dolgozat alapjául szolgáló kutatás a háztartási műanyagok azon körével foglalkozik, amely a mindennapi fogyasztásunk részét képezik (pl. élelmiszerek, kozmetikumok, vegyiáruk csomagolása). Kérdőíves felmérés alapján feltárjuk a különböző háztartás típusok „műanyag csomagolóanyag fogyasztását”, becslést adunk ezek tömegére és összetételére. Az így meghatározott háztartási műanyag hulladékáramokat összevetjük a különféle műanyagokra elvégzett életciklus elemzésekkel, rámutatva, hogy a háztartásban bekerülő műanyag termékek felhasználási ideje valószínűleg jóval rövidebb a lebomláshoz szükséges időnél.

A dolgozat befejező részében javaslatokat, ajánlásokat fogalmazunk meg a háztartási műanyag felhasználás csökkentésére és az újrahasznosításra, valamint a műanyagokhoz kapcsolódó fogyasztási szokások megváltoztatására.

szerzők

 • Kopf Aliz
  Környezetmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)
 • Kusnyár Zsanett
  Környezetmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Pálvölgyi Tamás
  egyetemi docens, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

Jutalom