Regisztráció és bejelentkezés

A környezeti problémák környezetpszichológiai megközelítése - Technológia-függőség elmélet

A környezetvédelem napjaink egyik legmeghatározóbb megoldandó kérdése. Ahány ország, annyiféle megoldási kísérlet, intézkedés látható. Ezek azonban nagyrészt a probléma megoldására fókuszálnak, ahelyett, hogy az ok megszüntetésére helyeznének hangsúlyt. Ez is közrejátszhat abban, hogy napjaink környezetvédelmi intézkedései nem bizonyulnak elég hatékonynak, sem kormányzati, sem vállalati, sem egyéni szinten. Dolgozatomban az egyik okot – a technológiafüggőséget – vizsgálom.

A környezetpszichológia megközelítése szerint a környezetszennyezés okát abban kell keresni, hogy az ember elszakadt a természeti környezettől. A technológiafüggőség-elmélet szerint az elszakadás oka az, hogy a technológia átszövi mindennapjainkat. Fontos megvizsgálni azt is, hogy milyen összefüggések vannak technológiafüggőség és fenntarthatóság között. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megfelelő perspektívába helyezzük a fenntarthatóság fogalmát.

Munkám célja az, hogy megvizsgáljam az összefüggéseket a technológia-használat és a fenntarthatóság között. Célkitűzésem megvalósításához korrelációs mátrixban indikátorokat vizsgálok fenntarthatósági és technológiafüggőségi szempontból egyaránt.

szerző

  • Bartus Luca
    Környezetmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Hortay Olivér
    Doktorandusz, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

II. helyezett