Regisztráció és bejelentkezés

Körforgásos gazdaság az Európai Unióban

A körforgásos gazdaság egy fenntartható gazdasági modell, amelyben a nyersanyagok és termékek élettartama meghosszabbításra, újrahasznosításra és újrahasználatra összpontosít. Ez az elképzelés az eldobható fogyasztási társadalom helyett arra törekszik, hogy minimalizálja a hulladékot, csökkentse a környezeti terhelést, és javítsa a gazdasági hatékonyságot. A körforgásos gazdaságban a termelés és fogyasztás folyamatos körforgásban zajlik, amelynek központi elemei a tervezett elavulás és a termékek újrahasznosítása. Az ilyen gazdasági modellnek számos előnye van, például a nyersanyagok megőrzése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az erőforrások hatékonyabb kihasználása.

Az Európai Unió (EU) ambiciózus célkitűzéseket tűzött ki a körforgásos gazdaság előmozdítása terén. A körforgásos gazdasági modell az EU stratégiai céljai között szerepel, és az Unió arra törekszik, hogy átalakítsa gazdaságát olyan irányba, ahol a nyersanyagok és termékek élettartamát meghosszabbítják, újrahasznosítják és minimalizálják a hulladékot. Ennek a célkitűzésnek számos kulcsfontosságú eleme van, amelyek közé tartozik a nyersanyagok hatékony felhasználása, a környezetbarát termelés és fogyasztás előmozdítása, valamint a környezeti terhelés csökkentése.

Az EU konkrét intézkedésekkel és politikákkal támogatja a körforgásos gazdaság elősegítését, például a hulladékkezelési irányelvek szigorításával, a szelektív hulladékgyűjtés előmozdításával és a zöld innováció ösztönzésével. A cél az, hogy a tagállamokban növeljék az újrahasznosítás és újrafeldolgozás arányát, csökkentsék a szemétlerakók használatát, és elősegítsék a fenntartható termelést és fogyasztást.

Németországban a hulladékkezelés magas színvonalú és összetett rendszeren alapul. Az ország számos modern hulladékégetőt és újrahasznosító létesítményt működtet, és a szelektív hulladékgyűjtés elterjedt. Németország az újrahasznosítás és energetikai hasznosítás terén is eredményeket ér el, és aktív szereplő az európai körforgásos gazdaság előmozdításában.

Svédország híres a hatékony hulladékkezeléséről és a körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségéről. Az ország magas újrahasznosítási arányokkal büszkélkedhet, és szinte minden szemét eltűnik, vagy újrahasznosításra vagy energetikai hasznosításra kerül. A svéd kormány támogatja a hulladék újrahasznosítását és az újrahasznosított anyagok használatát az iparban, és a svéd lakosság is aktívan részt vesz a szelektív hulladékgyűjtésben és a fenntarthatóságot elősegítő kezdeményezésekben.

Magyarországon is fejlődik a hulladékkezelés, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás terén erőfeszítések történnek. Az ország rendelkezik hulladékégető létesítményekkel és szeméttelepekkel, és szigorú jogszabályok szabályozzák a hulladékkezelést. A magyar kormány támogatja a hulladékcsökkentést és a környezetvédelmi kezdeményezéseket.

szerző

  • Bánfalvi Pál Botond
    Műszaki menedzser alapszak BSc
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Szallerné Sereg Nikolett
    Egyetemi tanársegéd, Pénzügyek Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést