Regisztráció és bejelentkezés

Mennyit ér egy videó a YouTube-on?- Az Európai Unió DSM irányelvének hatása a YouTube-ra

A Google YouTube platformja sokak számára ismert és gyakran használt információs társadalommal összefüggő szolgáltatása, amely szerzői jogi szempontból is jelentősen átértékelődött az utóbbi években: egyszerű közvetítő szolgáltatóból tartalommegosztó-szolgáltató lett. A YouTube-on keresztül elérhetővé tett tartalmak és a szolgáltatás igénybe vevőinek (usereinek) számának sokszorozódásával kéz a kézben járt a platform növekedése is. Az elérhetővé tett tartalom mennyiségének és az elért nyilvánosság számának megnövekedésével a szolgáltatói modell is változott, jelentős nyereség realizálódása mellett- de nagyrészt nem az alkotók, a tartalom előállítói számára. Ez a value gap jelenség beavatkozásra ösztönözte az Európai Uniót is.

A jogi környezet változását az Európai Parlament és Tanács (EU) 2019/790 számú szerzői jogi irányelve, az ún. DSM irányelv hivatott előidézni. A DSM irányelv jobb alkupozícióba helyezi a szerzőket és egyéb alkotókat, tartalomelőállítókat számos új, többek között az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokat érintő szabály bevezetésével.

Dolgozatomban bemutatom a YouTube korábbi – közvetítő szolgáltatói - felelősségi pozíciójával összhangban alkotott szűrőrendszerét és cselekvési stratégiáját. Ezt követően elemzem a DSM irányelv idevágó rendelkezéseit. Majd e rendelkezésekkel összefüggésben bemutatom, hogy a YouTube-szolgáltatás hogyan változik, változhat meg ennek az új, tartalommegosztó-szolgáltatói szerepnek köszönhetően.

szerző

  • Lopez-Müller Jennifer
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Lehóczki Zsófia
    egyetemi tanársegéd, Üzleti Jog Tanszék

helyezés

I. helyezett