Regisztráció és bejelentkezés

A vezető tisztségviselők jogi felelősségi alakzatai

Tartalmi kivonat

A vezető tisztségviselők felelősségének jogi hátterét megvizsgálva kiderül, hogy milyen jog-szabályoknak kell ezen tisztség betöltőjének megfelelnie általánosságban amikor a gazdasági társaság normál körülmények között működik, továbbá amikor valamilyen esemény hatására a gazdasági társaságot a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet veszélyezteti.

Ezen jogszabályokat megvizsgálva fény derül arra, hogy a vezető tisztségviselők felelőssége már az előtársasági létszakasz idején kezdetét veszi. Ez az időintervallum legalább annyira fontos a felelősségvállalás szempontjából, mint amikor már a gazdasági társaság cégnyilvántartásban szerepel.

Továbbá kiderül, hogy ezen tisztség betöltésével kapcsolatos felelősség nagy része a hitelezők érdekeinek megfelelő magatartást helyezi előtérbe, harmadik személyeknek kell a vezetőnek megfelelnie, követeléseiket kielégítenie. A külső, vagyis harmadik személyek irányába négy felelősségvállalási körülmény szintén arra mutat rá, hogy egy cég jogszerű működésének legfontosabb építőköve a hitelezőkkel szembeni jogilag korrekt helytállás, legyen szó az előtársasági létszakasz idejéről, a cég jogszerűtlen gazdálkodásáról, harmadik személynek szándékosan okozott kárról vagy a céget felhasználva bűncselekmény elkövetéséről, minden esetben a hitelezők követeléseinek kielégítése, rendezése áll első helyen.

Ezen kívül különösen fontosnak tartom azt a kérdést megemlíteni, hogy csődbűncselekmény esetén ki, vagy kik lehetnek azok, akik felelősségre vonhatók, ugyanis nem feltétlenül olyan egyszerű azt gondolni, hogy vezető tisztségviselő tisztséget betöltő személy valóban a kár-okozó. Erre a kérdésre a hatályos Büntető Törvénykönyv alapján kaphatunk választ.

szerző

  • Simon Márton
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Szekeres Diána
    egyetemi adjunktus, Üzleti Jog Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést