Regisztráció és bejelentkezés

Szellemi tulajdonjogok a sportban - Sportesemények közvetítésének jogi háttere

A sportban, mint a gazdaság egyéb területein is találkozhatunk a szellemi tulajdonjogokkal. Ahhoz, hogy a sportban jogi oltalom alá tartozó alkotásokkal találkozzon az ember, nem kell mindennapos kapcsolatban lennie a sport világával. A dolgozatban a legtöbb oltalmi forma egy-egy sportból átvett példán keresztül történik bemutatásra. Ezeknek a forrását a témához kapcsolódó tudományos értekezések, valamint egyéni tapasztalataim alapozzák.

A sport területén is vannak olyan alkotások, amelyek szerzői jogi és iparjogvédelmi oltalom alá is tartozhatnak. Természetesen az ilyen esetek elbírálása Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának feladata. Könnyen előfordulhat az, hogy egy sportklub emblémájára a tervező grafikus szerzői jogi oltalmat kérvényez, azonban a sportegyesület védjegyoltalom miatt ad be kérelmet.

A dolgozat fő témája a sportesemények közvetítése mögött lévő üzleti jogi háttér bemutatása. Magyarországon egyre több televíziós médium jelenik meg a sportközvetítések piacán. 2024 szeptemberétől már az ország két legnagyobb kereskedelmi televíziós csoportjának (TV2, RTL) lesz prémium kategóriájú futballhoz kapcsolódó közvetítési joga. A magyar piac ebből a szempontból is nagyon sokszínű, a sportrajongók nemcsak magyarországi székhelyű sportcsatornák kínálatából válogathatnak. A kutatás során egy interjú erejéig segítségemre lesz dr. Gelencsér András az AMC Central Europe jogi osztályának vezetője. Az AMC-hez tartozik a Sport TV, amely Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő sportcsatornája, több televíziós és online felülettel.

A kutatásban szó esik majd az illegálisan történő sportközvetítésekről is, illetve, hogy mi vezet odáig, hogy a nézőnek törvénytelen eszközökhöz kell fordulnia azért, hogy kedvenc sportcsapatának mérkőzéseit hétről hétre követni tudja. Természetesen ezen közvetítések terjesztése súlyos jogi következménnyel bírnak, és károsítják az esemény szervezőjét, valamint a jogtulajdonosokat. A törvénytelen közvetítéseket hirdető oldalak magas kiberbiztonsági kockázatot rejtenek magukban. Amennyiben a néző nagyfokú csalás áldozata, elektronikus eszközén kémprogramok és egyéb adathalász bővítmények jelenhetnek meg. A dolgozat arra is kitér majd, hogy miért érdemes ezeket kerülni, mind jogi, mind biztonsági szempontból.

szerző

  • Kerekes Miklós
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Grad-Gyenge Anikó
    tanszékvezető egyetemi docens, Üzleti Jog Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést