Regisztráció és bejelentkezés

Utánpótláskorú kézilabdázók alsóvégtag állapotfelmérő vizsgálatainak műszerezése

Mint minden sportágban, úgy a kézilabda sport keretein belül is rendkívül fontos a sportolók megfelelő állapotfelmérése. Ezen mérések kiértékelésével a gyógytornászok átfogó képet kapnak a sportolók állapotáról, amelynek következtében megfelelő feladatokkal tudják a versenyzők ízületeinek mozgástartományát növelni, a gyenge izmokat erősíteni, illetve a túlműködőket nyújtani.

Jelen dolgozat keretein belül szeretnék az alsó végtag állapotfelmérésére szolgáló objektív módszert kidolgozni. Ehhez egy kitelepíthető optikai-alapú mozgásvizsgáló (motion capture) rendszert használok, amely segítségül szolgál a gyógytornászok számára, könnyebben monitorizálhatóvá téve a folyamat során elért eredményeket. A négy tesztfeladat között szerepel egy speciálisan kivitelezett guggolás, a Thomas-teszt, egy a hamstring izomcsoport (comhajlító izmok) nyújthatóságát vizsgáló feladat, valamint az úgynevezett ’sit and reach’ teszt. A méréseimet 10 utánpótláskorú (16-18 éves) női kézilabdázó bevonásával végzem el. A kapott felvételeket Matlab program segítségével kiértékelem, és gyógytornász segítségével elemzem.

Az alsóvégtag állapotfelméréséhez alkalmazott feladatok kiértékelése teljes képet ad a boka, a térd és a csípő állapotáról, ezáltal következtetést enged a teljes alsó végtag izomzatának milyenségéről.

szerző

 • Ágoston Dorottya
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Pálya Zsófia
  PhD hallgató, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Bacskai Katalin
  gyógytornász, Országos Sportegészségügyi Intézet (külső)

helyezés

I. helyezett