Regisztráció és bejelentkezés

A női labdarúgás fejlődése a XXI. században

A női labdarúgás az utóbbi időben látványos fejlődésen ment keresztül a futball minden területén. Mára a szakág megkerülhetetlen tényező, mind a sajtóban, mind a futball világában. Egy olyan piac, amelyben a lehetőségeket mostanában kezdték el megtalálni. Ma már nem arról szól a női futball, hogy minden lövésből gól születik és lassú a játék. A női topjátékosok technikai képzettsége a férfi elit szintjén van. A 2021-2022-es szezonban a három legnagyobb helyi nézőszámmal bíró UEFA-rendezvény mindegyike női labdarúgó mérkőzés volt, ebből kettő meg is döntötte az aktuális világcsúcsot. Ma már a női játékosok is marketingértékkel rendelkeznek, és több helyen megjelennek reklámokban és egyéb kampányokban, legyen az egy népszerű sportszergyártó, egy üdítőket forgalmazó multimárka vagy egy jótékonyági megjelenés.

2022. szeptember elején dőlt meg a női átigazolások rekordja, szó lesz arról, hogy ez milyen "ugrás", valamint mennyire forog a pénz körül a női labdarúgás, mert a férfiaknál nagyon sok minden függ az anyagi tényezőktől.

A kutatás során természetesen a szakág hazai körülményeire is kitérek, hogyan segíti az MLSZ a női futball fejlesztését, vagy hol a helye a magyar bajnokságnak és a válogatottnak az európai mezőnyben. Illetve, hogy Magyarország képes lenne-e újra egy európa-bajnoki élményt adnia a szurkolóknak, csak most a női kontinensviadal rendezése kapcsán.

szerző

  • Kerekes Miklós
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Kincses Gábor
    Igazgató, Testnevelési Központ

helyezés

III. helyezett