Regisztráció és bejelentkezés

A Shell szponzorációs tevékenysége a motorsport világában

A Royal Dutch Shell plc szinte a kezdetek óta valamilyen formában jelen van a motorsportok terén. Mindamellett, hogy üzemanyagot szolgáltat egyes szériák csapatainak, szponzorációs tevékenysége is jelentős, évtizedes múlttal rendelkezik.

A motorsport terén több formában is megjelenhet egy vállalat, mint szponzor. Amögött, hogy egy autón vagy éppen motoron látjuk egy vállalat logóját rengeteg minden rejlik. Attól kezdve, hogy mennyit költenek a szponzoráltra egészen addig, hogy milyen partneri kapcsolatról beszélhetünk, illetve hogyan profitál a két fél belőle.

A pálya melletti (trackside) szponzoráció évekig jelen volt például a Formula 1 terén, több ország pályájával volt szerződésük, illetve a Formula One Management-tel is. Ezen kapcsolatok sajnálatosan a 2010-es években felbomlottak, a Shell ugyanis minden energiáját a csapatok szponzorálásába szerette volna fektetni.

A csapatok közül legjelentősebb partnerük a Formula 1-es Scuderia Ferrari már több, mint hetven éve áll kapcsolatban velük - eleinte műszaki, napjainkban pedig innovációs partnerségről beszélhetünk. A Shell logója fellelhető még a rally, a MotoGP és számos más széria járműin, de mi állhat ezen kapcsolatok mögött?

Melyik fél hogyan profitál ezen kapcsolatokból és legfőképp a Shellnek miért éri meg milliárdokat invesztálni szponzori tevékenységekbe. Miben különbözik egy műszaki, illetve egy innovációs szponzoráció és milyen fejlesztések születtek utóbbi segítségével? Egy olajvállalat rengeteg kritikát kap, vajon ez a motorsport világában mennyire van jelen? Van-e olyan jelentős ez a kritika, mint a cigaretta forgalmazó cégek szponzorációjával kapcsolatban volt.

Dolgozatomban szponzorációs szakirodalom segítségével tárnám fel ezen kérdéseket mindamellett, hogy rövid betekintést nyújtanék a Shell múltjába és egyéb szponzorációs tevékenységeibe is.

szerző

  • Kiss Alexandra Judit
    Kommunikáció és médiatudomány alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Csordás Hédi Virág
    egyetemi adjunktus, Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést