Regisztráció és bejelentkezés

Autenticitás, hitelesség, eredetiség: rajongói diskurzusok a Bagossy Brothers Company zenekar Olyan ő című daláról

Dolgozatomban az erdélyi származású Bagossy Brothers Company zenekarról szóló diskurzusokat, és a közönség róluk alkotott képét vizsgálom meg. Főként arra térek ki, hogy miként vélekednek az együttes stílusáról, hogyan reagáltak a női hang megjelenésére az Olyan ő című zenében, illetve milyen – a zenekar által képviselt – értékeket tartanak önazonosnak, hitelesnek és autentikusnak. A vizsgált témákat a zenekar videoklipjei és közösségi média posztjai alatt található hozzászólásokból és a kiemelkedő tevékenységet végző rajongókkal készített mélyinterjúk eredményeiből gyűjtöttem.

Vizsgálatom során kiderült, hogy a magyarországi közönség által leginkább fókuszba helyezett sajátos stílusjegy a zenekar népies hangzásvilága, amelyet az erdélyi származásnak és az Olyan ő című dalban felhangzó női hangnak tulajdonítanak. A zenekar viszont nem csak ezeket a népies jellemzőket hordozza, sok egyéb tulajdonság fér bele a népiesség kategóriájába, amelyre nem figyel fel a közönség. Egyes népies karakterisztikákat, mint például a székely akcentus, hangsúlyosabbnak tartanak a többinél (például ritmus, felépítés).

Ezzel szemben az erdélyi rajongók egyáltalán nem tartják népiesnek a Bagossy Brothers Company-t, hiszen számukra természetes és megszokott a videoklipekben bemutatott táj és az akcentus. A magyarországi származású rajongókkal ellentétben, már azt is kiemelik, hogy a zenekar attól lesz önazonos és hiteles, hogy a saját hazájukat népszerűsítik és a gyökereiket építik bele az imázsukba.

Gyakran címkézi emellett alternatívnak a zenekart mindkét közösség, ez viszont téves, hiszen mára már rendkívül ismertek lettek, és betörtek a mainstream közegbe az Olyan ő című daluk hatására, az ’alternatív’ fogalom pedig kizárja ezt a fajta népszerűséget. Az indoklásaik viszont arra engednek következtetni, hogy ilyenkor az autentikusságra hivatkoznak, csupán a használt kifejezés téves.

szerző

  • Gál Viola
    Kommunikáció és médiatudomány alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Tófalvy Tamás
    egyetemi docens, Szociológia és Kommunikáció Tanszék

helyezés

I. helyezett