Regisztráció és bejelentkezés

Munkahelyi környezet személyre szabása és a dolgozói elégedettség - környezeti kommunikációs vizsgálat

A dolgozatban azt a feltevést vizsgálom, hogy a vállalatoknak érdekében áll a munkahelyi környezet megfelelő, munkafolyamatokat segítő kialakítása, amelyen belül fontos, hogy eleget tegyenek a fizikai szükségleteken kívül a pszichés igényeknek is. Ha a munkáltató kielégíti ezeket az elvárásokat, a dolgozók motiváltabbak és lojálisabbak lesznek munkahelyükkel szemben. Továbbá – rövid távon biztosan, hosszú távon feltehetően – nő a munkahelyi elégedettség és ezzel együtt a teljesítmény is.

A dolgozói elégedettség különböző tényezők függvénye, többek között a fizikai környezeté. Ebbe tartozik bele például a világítás, színek, zajszint, klíma, bútorok stb. Ezek mindegyike közvetlenül vagy közvetett módon hozzájárul a munkavállalók hatékonyságához és elégedettségéhez.

Dolgozatomban ezzel a fizikai környezettel foglalkozom, környezetpszichológiai szempontból. A kutatás fő témája, a munkahelyi környezet személyre szabása (perszonalizáció) és a dolgozói elégedettség közötti kapcsolat feltárása. Más szóval, lehet-e mérni e sajátos szociofizikai környezet perszonalizációjának mértéke és a munkavállalói elégedettség közötti kapcsolatot?

Módszertanát tekintve a kutatás kérdőív-felvételen, megfigyeléseken, helyszín leírásokon, és statisztikai adatok metaelemzésén alapul. Dolgozói elégedettséget vizsgálok és munkakörnyezet mérő kérdőíveket töltetek ki az általam vizsgált cégnél. Majd megfigyeléseket, helyszín-elemzéseket végzek. Ezt követően a statisztikai adatok figyelembe vételével, összehasonlító elemzéssel válaszolom meg a kutatás alapkérdését.

szerző

  • Ivicsics Kitti
    kommunikáció- és médiatudomány
    mesterszak

konzulens

  • Dr. Dúll Andrea
    , (külső)

helyezés

III. helyezett