Regisztráció és bejelentkezés

Az Arab Tavasz migránsai

A dolgozat azokkal a migránsokkal kíván foglalkozni, akik az Arab Tavasz hatására hagyták el az otthonukat, vagy az akkori tartózkodási helyüket. A térségben regisztrált legfőbb migrációs hatások után, az Európai hatásokkal, azon belül a Magyarországi, és a Németországi hatásokkal is foglalkozni fog a dolgozat.

Mivel nagyon nehéz azokat az embereket megtalálni, akik Európában migrálnak, kellett keresni egy indikátort, ami valamennyire meg tudja mutatni a migránsok jelenlegi, és származási helyét. Ez az indikátor a dolgozatomban a menedékjogot kérelmezők száma, biztosan mutat egy minimum mennyiséget azokról az emberekről, akik elhagyták az otthonaikat.. Azok lehetnek menekültek, akik megfelelnek a Genfi Egyezményben lefektetett öt pont valamelyikének, és általában az elutasítások azért vannak, mert ezen kritériumoknak a jelentkezők nem tudtak megfelelni. Akit elfogadnak menekültként, az definíció szerint menekült lesz, aki mindenképpen nemzetközi migráns, akit pedig nem, az valószínű nem tudta bizonyítani, hogy ő menekült, tehát a gazdasági migránsok széles csoportjába sorolhatóak.

A dolgozat először egy rövid bemutatót tartalmaz, majd az Arab Tavasz történetét szintén röviden, majd a menekülttrendeket a mediterráneumban, majd Európában, ezen belül Magyarországon, és Németországban.

Az elemzésből kiderül, hogy európai szinten három országból enyhén érezhető, az Arab Tavasz hatása: Marokkó, Algéria, Egyiptom Másik három országból pedig egyértelműen érezhető a menedékjog-kérelmek megugrása, ez a három ország Tunézia, Líbia, és természetesen Szíria.

Magyarországra, és Németországra vetítve sokkal kevesebb szám áll rendelkezésre, de Tunéziából, és a Szír polgárháború következtében mindkét országban megugrott a menedékkérők száma 2012-ben.

szerző

  • Beöthy Ádám
    kommunikáció és médiatudomány
    alapszak

konzulens

  • Dr. Orbán Annamária
    egyetemi docens, Szociológia és Kommunikáció Tanszék

helyezés

Jutalom