Regisztráció és bejelentkezés

A Nukleáris Technológia Kommunikációja

Hazánkban a nukleáris technológia kérdésköre, alkalmazásának létjogosultsága egyre felkapottabb és a lakosság egyre nagyobb részét foglalkoztató témává válik. Ez köszönhető egyrészt a 2011-es fukushimai balesetnek, az ezt követő egyre radikálisabb energiapolitikai döntéseknek szerte Európában, illetve talán leginkább annak, hogy hazánk két újonnan épülő atomerőműi blokkal tervezi kiváltani a következő két évtizedben leálló paksi kapacitást.

A modern demokrácia választópolgára abban az esetben tud felelősségteljes véleményt alkotni az életét érintő bármely kérdéssel, esetünkben az atomenergiával kapcsolatban, ha elegendő információ áll rendelkezésre döntés meghozatalához.

A Magyar Nukleáris Társaság fiatal szakcsoportjának tagjaiként sok esetben szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a társadalom sajnálatos módon mennyire keveset tud az atomenergiáról, annak mikéntjéről, az előnyeiről, illetve veszélyeiről. Dolgozatunkban szeretnénk egy olyan kommunikációs stratégiát bemutatni, amely segítségével a szakcsoportunk, mint egy civil szervezet, sikeresen tudja gyarapítani az említett témakörrel kapcsolatos ismereteit a lakosságnak. Tevékenységünkkel elsősorban a fiatalabb, 15-25 éves korosztályt célozzuk meg, mert egyrészt ez a korosztály a leginkább fogékony az új ismeretekre, illetve az ő véleményük még sokkal jobban formálódik, és szívesebben fogadnak el információt tőlünk, kortársaiktól.

Pályamunkánk alapját az a több éves tapasztalat nyújtja, amelyet a társaság különböző programjain, előadássorozatain való részvétellel szereztünk. Továbbá, arra is alapozzuk, amit mi, mint fiatal szakemberek saját barátaink, ismerőseink, családunk körében eltöltött beszélgetések, könnyed esti sörözések során a nukleáris technológia témakörével kapcsolatosan tapasztaltunk.

szerzők

 • Velenyák Tamás
  Pénzügy MSc
  mesterképzés (MA/MSc), nappali
 • Sárdy Gábor
  Energetikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Margitay Tihamér
  Tanszékvezető, Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
 • Boros Ildikó
  mesteroktató, Nukleáris Technika Tanszék

helyezés

Jutalom