Regisztráció és bejelentkezés

Számviteli visszaélések és a könyvvizsgálók felelőssége a felderítésükben

A gazdasági bűncselekmények között világszerte az egyik leggyakrabban előforduló eset a pénzügyi és számviteli adatok meghamisítása, amelyek által okozott legnagyobb károk közé sorolhatóak a vállalat jó hírnevének elvesztése, az üzleti kapcsolatok megrendülése és a munkavállalók moráljának gyengülése. Ezekből a példákból is jól látható hogy a vállalatok számára nagyon fontos kérdés ezen bűncselekmények időben történő felderítése és kivédése, mivel ezek komoly közvetlen megtakarításként jelenek meg a vállalat számára.

Dolgozatomban azokra a kérdésekre keresem a választ, hogy kik, milyen okokból és mely területeken követnek el számviteli csalásokat, rávilágítva, hogy hol keletkeznek ezzel kapcsolatban a legnagyobb károk. Célom feltérképezni a számviteli csalások leggyakoribb formáit, megelőzésük és feltárásuk lehetőségeit, illetve rávilágítani következményeik káros hatásaira.

Szeretném bemutatni, hogy a gazdasági bűncselekményeken belül a számviteli csalásokra milyen jogi háttér vonatkozik és milyen törvényi szabályozás kontrollálja az ez kapcsolatos visszaéléseket. Külön figyelmet fogok fordítani a kreatív számvitel, a véletlen hiba és a szándékos csalás közötti különbség részletezésére és a könyvvizsgálók szerepére ezek kiszűrésében. A könyvvizsgálók felelősségének vizsgálata fontos szerepet tölt be a dolgozatomban, interjú technikával vizsgálom a könyvvizsgálók feladatait a számviteli visszaélések időben történő észrevételével kapcsolatban, illetve hogy mennyire tudják hatékonyan ellátni ezt a funkciót. Célom választ találni a könyvvizsgálók felelősségének kérdésére a számviteli csalásokkal kapcsolatban és rávilágítani a könyvvizsgálói munka nehézségeire a számviteli visszaélések felderítése során a kapcsolódó magyar könyvvizsgálói standardok segítségével.

szerző

  • Varga Fruzsina
    pénzügy
    mesterszak

konzulens

  • Szívós László
    egyetemi tanársegéd, Pénzügyek Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést