Regisztráció és bejelentkezés

Egy mikrovállalkozás kiútkeresése a gazdasági válságból a szállítmányozási iparágban

Egy mikrovállalkozás kiútkeresése a gazdasági válságból a szállítmányozási iparágban

Lovas Viktória

BME-GTK- nemzetközi gazdálkodás alapszak

Konzulens: Fortvingler Judit

Pénzügyek Tanszék

Tudományos diákköri témám a szállítmányozási iparágon belül, egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó mikrovállalkozást jellemez, s megoldást keres a vállalkozás gazdasági válság okozta, és egyéb pénzügyi-gazdasági problémáira.

Mikrovállakozásnak nevezzük a vállalkozásnak azt a típusát, ahol a foglalkoztatói létszám 10 fő alatt van, az éves forgalom pedig, épp eléri a 2 millió eurót, vagy ez alatti.

A munkám során vizsgált szállítmányozási cég 4 alkalmazottal és körülbelül 5000 00 euró éves forgalommal rendelkezik, így mint vállalkozás, valóban a mikrovállalkozás típusba sorolható.

A szállítmányozás a logisztika egyik ágának tekinthető, célja az áru továbbításának megszervezése, hogy az a lehető leggyorsabban, legbiztonságosabban, s a lehető legnagyobb költséghatékonysággal jusson el a megrendelőig. Ez az iparág nagyon változatos feladatok véghezvitelét igényli, s tisztában kell lenni különböző jogszabályokkal, ismeretekkel.

Dolgozatomat iparág-ismertetővel kezdem, kiemelve az iparág mostani és 2008-as gazdasági helyzetét, majd mindezt leszűkítem az említett mikrovállalkozásra: a vállalkozás mérlege és eredmény-kimutatása, illetve egyéb, hasznos információkkal próbálok minél jobban rávilágítani jelenlegi gazdasági helyzetére, s különböző módszerek és eszközök segítségével próbálok minél hatékonyabb megoldást találni az esetlegesen felmerülő problémákra.

Irodalom:

Áts Júlia: Fuvarozási és szállítmányozási alapfogalmak – in: Gyakorlati logisztikai tanácsadó 10/6.2. Verlag Dashöfer Kft, 1999.

Erdélyi Kálmán, Nikischer József: Nemzetközi szállítmányozás. Magyar Közlekedési Kiadó, Budapest, 2002.

Navigátor című folyóirat több száma

Robert Hoffmann, Glenn Parker: A tökéletes megbeszélés- 33 módszer, hogyan legyünk hatékonyak és eredményesek. HVG Könyvkiadó, Budapest, 2011.

Gelei Andrea, Mandják Tibor: Dzsungel vagy esőerdő? – Az üzleti kapcsolatok hálózata, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2011.

Dr. Sztanó Imre, Korom Erik: Amit a mérleg mutat. Vállalkozások és költségvetési szervek részére, SALDO Kiadó, Budapest, 2002.

Laáb Ágnes: Számviteli alapok elmélet és módszertan, Typotex Kiadó, Budapest, 1996.

szerző

  • Lovas Viktória
    nemzetközi gazdálkodás
    alapszak

konzulens

  • Fortvingler Judit
    , (külső)

helyezés

Nem ért el helyezést