Regisztráció és bejelentkezés

Intelligens Zöld Befektetés: Hogyan tegyük a fenntarthatóságot még jövedelmezőbb választássá

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert az ESG befektetések. Azonban feltevésem szerint az elérhető befektetési termékeken túl lehetőség lenne egy új, jövedelmező terméktípus létrehozására. Miután megvizsgáltam a fenntartható befektetések lehetséges előnyeit és hátrányait, arra jutottam, hogy ilyen megközelítés lenne az ESG értékelések és a smart beta stratégia összekapcsolása, mely egy faktor segítségével módosítja a részvényindexet, tehát az aktív és a passzív portfóliómenedzsmentre jellemző tulajdonságokkal is rendelkezik. Erre a módszerre Intelligens Zöld Befektetésként (Smart Green Investing) hivatkozom.

A kutatás keretén belül e konstrukcióban készült elméleti portfóliók 50,98 százalékos, illetve 59,29 százalékos hozamot értek el a 2015 és 2019 közötti időszakban, miközben a benchmark EURO STOXX 50 mindössze 19,03 százalék profitot termelt a befektetők számára. Erre az eredményre alapozva megvizsgáltam más kontinensek indexeit is, és jelentős különbségeket figyeltem meg a fejlett és a fejlődő piacok között, nem feltétlenül hozamban, hanem az adatok elérhetőségére és a komponensek átlagos ESG értékelésére vonatkozóan.

A smart beta stratégia lehetőséget ad alapkezelőknek, hogy új termékeket kínáljanak ügyfeleiknek, miközben a megközelítés jellemzőiből eredően alacsonyabbak az alap megalkotásának és fenntartásának költségei az aktívan kezelt alapokhoz képest, ami mindkét fél számára vonzó választássá teszi az Intelligens Zöld Befektetést. Kiderült továbbá, hogy Magyarországon a lehetőségek limitáltak a fenntartható befektetések területén, de az általam javasolt megközelítéssel új befektetőket tudnának meggyőzni az alapok.

szerző

  • Stempler Balázs
    Pénzügy MSc
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Póra András
    egyetemi tanársegéd, Pénzügyek Tanszék

helyezés

I. helyezett