Regisztráció és bejelentkezés

A sikeres M&A kulcstényezői konkrét esetek értékelése alapján

A pénzügyi kimutatások elemzése alapvető fontosságú a vállalati felvásárlónak egy felvásárlási vagy egyesülési jelölt értékelésében. A vállalati átvilágítás részeként a vállalati felvásárló általában elemzi a célvállalat aktuális és leendő pénzügyi kimutatásait. Ezt az elemzést használják a megcélzott társaság részvényeinek vagy nettó eszközeinek „értékének” megbecsülésére, valamint annak az ügyletnek az árának és feltételeinek meghatározásához, amelyet a felvásárló kész felajánlani és elfogadni. Az egyesülések és felvásárlások (M&As) továbbra is meghatározó üzleti stratégiát jelentenek a cégek számára, annak ellenére, hogy a sikereknél több kudarc tapasztalható, a szervezetek továbbra is előnyös stratégiai tevékenységnek tekintik az M&A-t. Ezen kutatás a pénzügyi kimutatások elemzésének gyakorlati alkalmazásaival és releváns számítások végzésével a vállalatok értékére vonatkozólag igyekszik rávilágítani különböző tényezőkre, amelyek befolyásolhatják az egyesülés sikerét vagy kudarcát a folyamat minden szakaszában, és kutatja azokat a tényezőket, amelyeket a vezetőknek szem előtt kell tartaniuk a sikeres egyesülés biztosítása érdekében.

[1] Meenakshi Aggarwal-Gupta, Success of a merger or acquisition – a consideration of influencing factors, Int. J. Management Practice, Vol. 5, No. 3, 2012, 270. o.

[2] Howard E. Johnson, Financial Statement Analysis in Mergers and Acquisitions, Campbell Valuation Partners Limited, 1.o.

szerző

  • Téglási Martin
    Pénzügy és számvitel alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Solt Eszter Éva
    Egyetemi adjunktus, Pénzügyek Tanszék

helyezés

III. helyezett