Regisztráció és bejelentkezés

Az Európai Bankunió

Az Európai Bankunió egy olyan régóta esedékes lépés, amely az európai bankrendszert még szorosabban integrálja. A 2008-as pénzügyi válság óta számos egyedi reformot fogadtak el. A legfontosabb reform az Európai Bankunió, amely az első pillérjével, az Egységes Felügyeleti Mechanizmussal (SSM) lép életbe. Az Európai Bankunió négy alappillérből áll: az Egységes Felügyeleti Mechanizmus, az Egységes Szanálási Mechanizmus, az Egységes Betétbiztosítási Rendszer, és az Egységes Szabálykönyv.

A tanulmány részletesebben bemutatja az Egységes Felügyeleti Mechanizmust (SSM), és az Egységes Szanálási Mechanizmust (SRM). Így utal az egységes felügyelet keretében történő hatáskör megosztására, a felügyelet módszereire, illetve az egységes válságkezelés módszereire, és ezzel kapcsolatos kérdésekre, problémákra. Ezen belül részletesebben foglalkozik az Egységes Szanálási Alappal, hiszen fontos a stabil fiskális támasz a hiteles válságkezeléshez.

A Schoenmaker és Siegmann kutatása alapján az Európai Bankunió legnagyobb nyertese az Egyesült Királyság, míg a legnagyobb vesztese a Németország.

Végül a tanulmány arra is kitér, hogy a Bankunió milyen lehetőségeket kínál Magyarország számára.

szerző

  • Sós András
    műszaki menedzser
    alapszak

konzulens

  • Dr. Lamanda Gabriella
    egyetemi adjunktus, Pénzügyek Tanszék

helyezés

Jutalom