Regisztráció és bejelentkezés

Integrált minőségügyi rendszer vizsgálata az Aquarius Aqua Kft.-nél

Dolgozatom célja, hogy bemutassa az integrált minőségügyi rendszerek sajátosságait, felépítését, megvalósítási módjait, és a rendszereket felépítő szabványokat. Ezután az Aquarius Aqua Kft-t, és annak integrált minőségügyi rendszerét vizsgálom, hogy végül javaslatot tehessek a vállalati rendszer hatékonyabb működése érdekében.

Az integrált minőségügyi rendszer olyan rendszer, amelyben az egyes szabványok közös elemeit együttesen, ismétlések nélkül kezelik a szervezetek. A vizsgált vállalatnál működő rendszer szabványok: ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, BRC Food Safety, HACCP.

A sikeres integrált rendszer kiépítésének egyik alapja, hogy a szervezet a már meglévő menedzsment rendszerét használja alapul. Fontos továbbá a közös pontok keresése a különböző szabványokban, illetve az egyszerűség a túlzott bürokrácia elkerülése érdekében.

Az Aquarius-Aqua Kft. 1991-ben alakult, családi vállalkozásként kezdte meg tevékenységét. Mára az ásványvíz palackozás egyik legmeghatározottabb szereplőjévé vált Magyarországon. Piaci részesedése eléri a 30%-ot. Fő termékei a palackozott ásványvizek, ízesített vizek, üdítőitalok és energiaitalok, amelyeket a B2B piacon értékesít.

A vállalat minőségpolitikájának középpontjában a vevők állnak, legfontosabb cél a társaság piaci helyzetének megtartása, növelése az etikus üzleti viselkedés keretein belül. Javaslatok a minőségügyi rendszer hatékonyabb működése érdekében:

- a szervezeti felépítés megváltoztatása a gyors növekedés miatt, mivel a felső vezetés túlterheltté vált

- minőségszemlélet oktatása, mivel az alkalmazottak nem ismerik a vállalatnál működő rendszereket, és az azok sikerességében betöltött szerepüket

- integrált dokumentum kezelő rendszer bevezetése, mivel jelenleg előfordul, hogy egy-egy fontos dokumentumnak csak egy személy ismeri az elérhetőségét, ami kockázatokat rejt

- energiagazdálkodási irányítási rendszer (ISO 50001) bevezetése, mivel a vállalat ipari mennyiségben fogyaszt villamos energiát

szerző

  • Koska Bence
    Műszaki menedzser alapszak BSc
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kövesi János
    egyetemi tanár, tanszékvezető, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést