Regisztráció és bejelentkezés

A BorgWarner autóipari alkatrészgyártó vállalat anyagszükséglet-tervezési rendszerének vizsgálata

TDK dolgozatom a termelésmenedzsment egyik kiemelten fontos területével, a készletgazdálkodással foglalkozik. E témakörben az anyagszükséglet-tervezés (Materials Requirement Planning) működését vizsgáltam meg a BorgWarner TTS Kft-nél.

A BorgWarner egy világméretű vezető autóipari nagyvállalat. Az Erőátviteli Divízió (Torq Transfer System) nagy hangsúlyt fektet az olyan élenjáró erőátviteli rendszerek kifejlesztésére, amelyek elősegítik az üzemanyag takarékosságot, csökkentik a károsanyag-kibocsátást és növelik a teljesítményt. Jelenleg széria és pótalkatrész gyártásával egyaránt foglalkozik. A széria alkatrészek közé tartoznak a IV. és V. generációs kuplungokba beépülő szivattyúk és légtelenítő szelepek. A pótalkatrész gyártás során az I., II. és III. generációs kuplungokhoz szükséges szelepeket és pumpákat állítják elő.

A termelő/gyártó vállalatoknál elengedhetetlen az anyagszükséglet-tervezés alkalmazása, mivel a folyamatos és problémamentes termelés alapfeltétele, hogy mindig minden komponensből rendelkezésre álljon a szükséges mennyiség a megfelelő időben. Természetesen a BorgWarner TTS Kft. is erre törekszik működése során. TDK dolgozatomban egy biztonsági szelep példáján keresztül mutatom be az anyagszükséglet-tervezés alkalmazásával rendelkezésre álló készletcsökkentési lehetőségeket. A vizsgált termék sok apró komponensből áll össze, de elkészülése után egy V. generációs kuplung szerves részét alkotja. Ezért, mind a termelés biztonsága érdekében, mind pedig a készletezési költségek alakulása szempontjából fontos az MRP-ben rejlő lehetőségek feltárása és kihasználása.

szerző

  • Horváth Anna
    Műszaki menedzser alapszak BSc
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Koltai Tamás
    egyetemi tanár, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

II. helyezett