Regisztráció és bejelentkezés

A turizmus jövője?

Tudományos Diákköri Konferencia dolgozatának témájául a fenntartható turizmust választottam. Számomra nagyon fontos, ez a téma, mivel úgy gondolom, hogy ez lehet a megoldás a tömegturizmus okozta problémákra, illetve a turizmus jövőbeli fejlődési irányává is válhat.

Kutatásom célja a turizmus és a fenntarthatóság kapcsolatának bemutatása. A fenntartható turizmus kérdésköre napjainkban egyre fontosabb, hiszen utazni mindenki szeret. A tömegturizmus negatív hatásait a környezet és a társadalom egyaránt megérzi. Ennek mérséklésére jelent meg a fenntartható turizmus, mely a társadalom számára különösen fontos, tekintettel arra, hogy az egyik alapelve a helyi közösségek bevonása a turizmus folyamatába. Mindazonáltal, hogy az embereknek szerepe van a turisztikai döntésekben lehetőség van munkájuk, vállalkozásuk mindennapi életük alakítására. Ennek keretein belül a turisták szorosabb kapcsolatba kerülhetnek a helyi közösségekkel és környezettel, aminek a pozitív hozadéka mindenki számára előnyös lehet. Napjainkban egyre népszerűbbek az Airbnb és az Uber, amelyek a fenntarthatósági üzleti modellek nagyszerű példái. Az ilyen típusú turizmus sajátos marketing megközelítést igényel.

Az embereket nagyon érdekli a fenntartható turizmus témája, tekintettel arra, hogy az internetes keresés magyar nyelven nagyjából 200 ezer- míg az angol nyelvű 237 millió találatot hozz fel. Ezek a számok jelzésértékűek a kutatók és a turizmussal foglalkozó szakemberek számára, hogy ezzel foglalkozni kell, hiszen a jövő fejlődési iránya.

A téma nem mentes a kritikáktól és számtalan problémát vet fel, a legjelentősebb, hogy az ilyen jellegű utazásoknak jelentős anyagi vonzata van, valamint egyelőre a fiatalok körében nem olyan ismert. A fenntarthatóság megvalósítása a turizmusban rengeteg lehetőséget rejt és össztársadalmi együttműködést kíván.

A primer kutatásom fókuszában azt kutatom, hogy mennyire utazunk környezettudatosan. Arra a kérdésre, hogy hallott-e már a fenntartható turizmusról a válaszadók több mint fele nemmel felelt. A kutatásom során több kérdés is célzottan arra vonatkozik, hogy az emberek mennyire viselkednek környezettudatosan vagy pazarlóan az utazásaik során.

szerző

  • Friss Dóra
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Veres István
    adjunktus, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

Jutalom