Regisztráció és bejelentkezés

Innovatív indukciós főzőlap koncepciónak a piaci helytállásának vizsgálata

A dolgozat egy innovatív indukciós főzőlap koncepciónak a piaci helytállásának vizsgálatát tartalmazza. A főzőlap koncepció egy olyan készülék, amely a jelenleg elterjedt indukciós technológát használja fel, azonban új strukturális helyzetbe helyezi azt. Az új kialakítás a jelenleg elterjedt (4-6 db, kb. 20-25 cm átmérőjű) zónás kialakítás helyett a készülék teljes felületét felosztjuk és beborítjuk apróbb (kb. 100 db, 4-5 cm átmérőjű) indukciós tekercsekkel. Ennek a kialakításnak köszönhetően, a főzőlap használata során nem vagyunk térbeli korlátok közé szorítva az edények a főzőlapon való elhelyezésében. Mivel minden apró tekercshez tartozik egy érzékelő, így amikor egy edényt felteszünk a főzőlapra, az érzékeli, annak a helyét, és a kijelző panelen megjelenik, hogy hol és mekkora edényt érzékelt a készülék, így egyszerűen és egyszerre szabályozhatjuk az edény alatt lévő tekercsek teljesítményét. Még a teljesítmény eloszlást is szabályozhatjuk az edény közepe illetve széle között, amellyel a gasztronómiában eddig ismeretlen technika áll a rendelkezésünkre.

A dolgozat a fejlesztés alatt álló főzőlap koncepciót kívánja elemezni és az eredményei segítségével műszaki és piaci szempontból támogatni. A következő szempontok alapján vizsgálom a terméket: a termék funkcióinak hasznosság elemzése az ár függvényében, a piacpotenciál és a megtérülés meghatározása az ár függvényében, a főzőlap hatásfoka, teljesítménye és energiaszükséglete a jelenleg piacon lévő termékekhez viszonyítva.

Az elemzéshez conjoint módszert alkalmazok, melyhez kérdőíves megkérdezéseket hajtok végre, valamint versenytárs termékek vizsgálatát is elvégzem. A conjoint elemzés számszerű értékek alapján segít kimutatni a hibákat a koncepcióban. Itt elsősorban a designra, az előállítási- és anyagköltségekre, a funkcionális sokszínűségre (pl.: felület háttér megvilágításra), a kezelőfelület felépítésére, és a háttértámogatásra (szerviz) koncentrálok.

szerző

  • Pleibeisz Alex
    Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bíró-Szigeti Szilvia
    egyetemi docens, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

Jutalom